Healthcare Trends VIDEO. Albirea dentară la salon versus cea de acasă. Cum ne vindecăm de bruxism? Invitat: Movradin Vitali, medic specialist în Chirurgie orală şi maxilofacială

  • Ce presupune albirea dentară şi cui i se potriveşte?
  • Implanturile şi adiţiile de os: ce tip de implanturi alegem?
  • Bruxismul: boala omului modern şi semn al stresului major. Ce putem face?
  • Ştiaţi că periuta electrică a fost inventată pentru pacienţii cu dizabilităţi? Ce tip de periuţă alegem?
1071 afişări
Movradin Vitali, medic specialist în Chirurgie orală şi maxilofacială şi, totodată, proprietarul clinicii Dentist Holiday a fost invitat în platoul emisiunii Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale. 
 
Chirurgul dentist abordează o serie de subiecte importante, care, îi pot ajuta pe pacienţi să înţeleagă importanţa vizitei la medic, fără teamă de durere şi fără să aştepte până au probleme grave cu dantura. 
 
Din păcate, din cauza fricii de dentist, a lipsei banilor sau a educaţiei precare privind importanţa sănătăţii orale, românii sunt printre ultimii în Europa în ceea ce priveşte frecvenţa vizitelor la medicul stomatolog. 

Albirea dentară. De ce este periculoasă albirea acasă?

 
Medicul nu recomandă albirea dentară dupa ureche şi explică şi de ce, cu argumente. „Pentru că noi ne uităm în oglindă. Vedem nişte dinţi, avem impresia că dinţii mei şi dinţii vecinului sunt cam la fel. Nu este acelaşi lucru. Noi, în cadrul consultaţiei, putem să ne dam seama că acel smalţ este mai sensibil, este mai gros, sau mai subţire şi aşa mai departe”.
 
Important de notat este faptul că nu toate danturile se pot albi pentru că unii pacienţi mai au lucrări pe lângă dinţi naturali, în timp ce alţii au dinţi trataţi, în plus, nu toţi dinţii se vor albi uniform.  
 
Albirea dentară acasă, într-un mediu necontrolat nu permite dozarea exactă a porţiei pentru fiecare dinte. Apoi, pentru a face o albire corectă este nevoie ca substanţa care declanşează acele reacţii de albire să nu intre în contact cu ţesuturile moi, adica cu gingia, avertizează Vitali.
 
Este absolut necesar să se izoleze foarte bine gingia pentru că altfel pot apărea arsuri la nivelul gingiilor şi de multe ori, o problemă la nivelul gingiei poate cauza pierderea dintelui. O gingie inflamată declanşează o demineralizare osoasă dedesubt. Netratată la timp, osul acela care este demineralizat se retrage, se atrofiază şi, la un moment dat, dintele începe să se mişte, cu toate că gingia este la acelaşi nivel”, mai spune dentistul.
 

Tipuri de albire dentară

 
Specialistul spune că, de regulă, se utilizează două substanţe fotosensibile: substanţele fotosensibile la ultraviolete - lămpile de la Philips şi substanţe care se activează la lumina laserului. Diferenţa este timpul de acţiune şi tipul de concentraţii. „Laserul este mai intens şi contactul substanţei active cu smalţul este mult mai scurt ca durată. Eu zic că este mai benefică această metodă. În momentul în care utilizăm alte tehnici este nevoie de minim 20-30 de minute de stat cu acea substanţă pe smalţ”.
 

Ce este bruxismul şi cum relaxăm maxilarul?

 
Există două tipuri de bruxism: bruxism nocturn si diurn. Diferenţa este că acel tip de bruxism diurn poate fi controlat conştient, arată invitatul. „Când dormim nu ne prea gândim că strangem din dinţi foarte tare. Ziua, când îţi dai seama că ai strâns foarte tare din dinţi, te poţi relaxa, poţi face nişte mişcări de relaxare şi să fi bine. Pe când, cel nocturn este cauzat de mai mulţi factori. Unul dintre factori poate să fie stresul cotidian, care se exteriorizează în timpul somnului. Există un tip de bruxism care este cauzat de incongruenţa din maxilar, în sensul în care există poziţii anormale ale dinţilor şi tendinţa aparatului dento-maxilar este să se stabilizeze într-un fel sau altul”, mai arată invitatul.
   
 

Care sunt trendurile în Chirurgia stomatologică?

 
România stă mai bine decât alte ţări în ceea ce priveşte calitatea actului medical, tot ce îi lipseşte sunt dotările. „Noi avem impresia că afară este mai bine. Nu este chiar aşa. Noi suntem mult peste Europa. Chiar mult peste State. Ca dotari ale clinicilor, suntem însă la nivel mediu”, arată Vitali.
 
Invitatul punctează pe o altă tendinţă, care nu se oglindeşte însă în societatea românească şi anume puterea de cumpărare a pacientului. Tehnologiile noi implică anumite costuri, destul de mari, precum şi materialele. Apoi, manopera nu poate fi diferită: la un material mai ieftin faţă de un material mai scump, mai explică acesta. „Este aceeaşi manoperă, doar ca preţul materialului este diferit. „Şi în sensul acesta, puterea de cumpărare îşi spune cuvântul. Nu toţi pacienţii au suficienţi bani ca să beneficieze de tehnologiile noi şi de materiale noi”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici