- Home
- Healthcare Trends
- (07.03.2022, 08:00)
Healthcare Trends VIDEO. Alimentaţia corectă. Cum şi cât trebuie să mâncăm? Sfaturi pentru prevenţia diabetului şi obezităţii
- Este micul dejun obligatoriu?
- Ştiai că pizza te ajută să te îngraşi, pentru că are multe calorii, aşă că e de evitat dacă vrei să slăbeşti?
- Circa două milioane de persoane din România au diabet. Din ce în ce mai afectaţi sunt copiii şi adolescenţii.
- Dieta mediteraneeană - „vedetă” pe drept cuvânt? Cum ne ajută?
5621 afişări
Medicul Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli diabetice, este invitatul Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.
Cum (să) ne hrănim corect? Dar cum să slăbim? Sunt de preferat dietele sau mâncatul sănătos, cu măsură? Ce alegeri smart putem face pentru a preveni, din timp, diabetul şi obezitatea?
Diabetul în România este o boală ce afectează una din zece persoane. Diabetul zaharat este o boală extrem de frecventă şi este galopantă, fiind un efect al obezităţii. Cele două afecţiuni merg „mână-n mână”.
10% din populaţia fiecărei ţări suferă de diabet, explică medicul.
Diabetul la copii
Diabetul tip I (boala auto-imună) şi diabetul tip II (diabetul obez). Diabetul tip II apare din ce în ce mai frecvent, şi la copii şi adolescenţi.
Sedentarismul, stresul, alimentaţia proastă, toate ne îmbolnăvesc. Alimentele ieftine, fără nutrienţi, procesate, semipreparate, plus sedentarismul, duc la obezitate şi diabet.
Sedentarismul ocupaţional ne afectează şi el. Medicul recomandă mişcare în fiecare zi, şi o alimentaţie echilibrată (mâncare gătită, evitarea alimentelor fast-food şi foarte procesate). În ceea ce îi priveşte pe copii, invitatul recomandă implicarea acestora în procesul cumpărării de legume/fructe, în cel de gătit şi în cel de strângere a mesei.
Aplicaţiile de nutriţie
Aplicaţiile de nutriţie sunt şi ele utile într-o anumită măsură, dacă le folosim pentru calcularea numărului de calorii, mai spune medicul. Dar nu sunt un „must” pentru un stil de viaţă sănătos.
Dieta mediteraneeană
Dieta mediteraneeană, din punct de vedere ştiinţific, este mai favorabilă, iar medicii cardiologi o recomandă după ce o persoană face infarct sau pentru prevenţia bolilor artrero-sclerotice, spre exemplu.
Pe scurt, dieta conţine: o cantitate mare de fructe şi legume, ulei de măsline, o porţie de nuci şi seminţe, puţine grăsimi animale.
Alcoolul este un factor major de risc pentru mai multe tipuri de cancere. El este interzis în diete pentru că aduce mai multe calorii decât carbohidraţii.
O dietă bună trebuie să aibă multe legume, să nu fie foarte grasă (fără mult ulei/unt), poate conţine pâine, un ou, puţin unt, gustare (iaurt), o supă, un grătar de pui/curcan şi o porţie decentă de cartofi şi o salată.
O dietă care pare spectaculoasă este de evitat, mai spune invitatul, care spune că evită recomandarea de diete. Nu este necesară o dietă forţată, ci important este să facem curăţenie în dieta noastră. „O alimentaţie construită inteligent ajută corpul pe termen lung”.
Micul dejun - da sau ba?
Nu este obligatoriu micul dejun, spune Copcea. E important să ai 2-3 mese pe zi.
Totodată, medicul vorbeşte şi despre postul intermitent, despre utilitatea sa şi despre cum ar trebui să ne raportăm la el, dincolo de „publicitatea” de care se bucură practica. Specialistul spune că este important ca înainte de alegerea unui tip de post intermitent, persoana să se raporteze la programul său şi la nevoile alimentare/de greutate pe care le are.
Unde greşim când mâncăm?
- mâncatul mult
- mâncatul dezordonat, improvizat
- mâncatul alimentelor procesate
- mâncatul de gustări (nenecesare)
- băutul de sucuri cu zahăr (care ia locul altor nutrienţi).
Medicul oferă o serie de sfaturi preţioase. Acesta spune că fructele trebuie consumate fără grijă, ele nu îngraşă (nefiind bogate în calorii), ci sunt utile în alimentaţie.
Alimentele ieftine, fără nutrienţi, procesate, semipreparate, plus sedentarismul, duc la obezitate şi diabet.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.