Healthcare Trends VIDEO. Anticoncepţionalele şi tratamentele pentru infertilitate cresc riscul de cancer de sân. Controlul la specialist, recomandat încă din pubertate

  • În România, anual sunt diagnosticate cu cancer de sân 9-10.000 de femei, spune Gerald Filip, medic primar Chirurgie generală.
  • Din păcate, doar 10% din femeile care descoperă o formaţiune tumorală la sân se prezintă la medic în urmatoarele două luni.
  • Cum protejăm fetele adolescente?
  • Este cancerul de sân vindecabil?
3923 afişări
Doctorul Gerald Filip, medic primar Chirurgie generală este invitat la Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.   
 
Octombrie este luna de luptă prin prevenţie şi screening împotriva cancerului de sân, o afecţiune care răpune mii de femei anual.
 
„Practic, educaţia medicală a unei populaţii este reflectată de modul în care bolile sunt depăşite de aceasta. Vă dau un singur exemplu. Într-un an de zile mor de cancer de sân în jur de 3.500-4.000 de femei. Este cea mai frecventă formă de cancer la femei şi în acelasi timp principala cauză de mortalitate prin cancer la femei. Este o problemă de sănătate publică ce necesită din punctul nostru de vedere o atenţie deosebită, pentru că ne lipsesc multe instrumente care ne-ar ajuta la un diagnostic precoce al acestei boli, diagnostic precoce care întotdeauna duce la un tratament corect, complet şi care duce la vindecare”, explică invitatul.  

Este cancerul de sân vindecabil?

Daca este depistat din timp, este vindecabil, arată medicul. „Şi asta este cea mai importantă informaţie pe care vreau să o transmit. Early breast cancer, cum este denumit în literatura anglo-saxonă, beneficiază de vindecare în urma tratamentului, care este complex şi care include tratamentul chirugical, radioterapia, tratamentele sistemice, cum este chimioterapia sau hormonoterapia. Dar este vindecabil. Cancerul de sân diagnosticat în stadiu avansat nu beneficiază de vindecare. Nu putem decât să prelungim durata de supravieţuire a pacientei în condiţii de viaţă bune. De aceea consideram că screeningul salvează vieţi”, mai spune Filip. 

Factori genetici care cresc riscul de cancer

Există factori genetici care predispun la un risc, explică specialistul. Obezitatea este un factor de risc.În plus, sunt anumite afecţiuni preexistente benigne (necanceroase) în momentul în care sunt diagnosticate, dar care predispun la apariţia cancerului de sân. Alt factor de risc este iradierea glandei mamare în antecedente, precum radierile terapeutice pentru alte afecţiuni neoplazice. 
 
De aceea, este important stilul de viaţă echilibrat, ca factor de protecţie. 

Când se recomandă reconstrucţia mamară?

Medicul spune că el recomandă reconstrucţia mamară dupa mastectomie. „Nu recomand mastectomie pentru sâni sănătoşi, iar indicaţia de efectuare a implantului este discutată pentru fiecare pacientă în parte”. 
Dar ce presupune mastectomia şi de ce este importantă reconstrucţia mamară? Filip aduce în discuţie informaţiile pe care pacientele în cauză trebuie să le ceară de la medicii lor.

Prevenţia în cancerul de sân. Când se începe consultul de specialitate? 

Începând cu pubertatea, 14-15 ani, fetele ar trebui să se prezinte anual la un medic cu experienţă în tratamentul bolilor de sân, pentru că în prima parte a vieţii trebuie supravegheată dezvoltarea normală a sânilor. Medicul explică de ce este important consultul.
 
„Pot să apară asimetrii, pot să apara diferite leziuni la nivelul sânilor. Şi pe parcursul vieţii femeilor din cauza tratamentelor hormonale autoadministrate, cum sunt anticoncepţionale, sau din cauza tratamentelor hormonale recomandate pentru infertilitate creşte, riscul de cancer de sân. De asemenea, înainte de sarcină trebuie să fii sigură, ca viitoarea mamă, că ai tot ce îţi trebuie ca să alăptezi copilul. Pe parcursul alăptarii pot să apară probleme: infecţie sau colecţii sau formaţiuni la nivelul sânului. Pe scurt, anual cel puţin un consult senologic, cel puţin o ecografie de sân”, recomandă specialistul.
 
Filip mai spune că, după vârsta de 40 de ani până la 70 de ani, o dată la doi ani ar trebuie făcută o mamografie. „Aceasta este recomandarea pe care ţările vest europene o aplică. Mamografie la doi ani. Există o singură excepţie, Marea Britanie, care la trei ani se recomandă efectuarea unei mamografiii de screening”, mai spune specialistul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici