- Home
- Healthcare Trends
- (04.10.2021, 08:00)
Healthcare Trends VIDEO. Cancerul care afectează cele mai multe femei. Metode de depistare şi prevenţie
- Cancerul de sân afectează multe femei din România, prevenţia nefiind luată încă în serios de majoritatea populaţiei.
- Ştiai că o mare parte a cancerelor mamare, peste jumate, nou diagnosticate, se diagnostichează prin autopalpare?
- Toate femeile ar trebui ca între 30 şi 40 de ani să îşi faca cel puţin o ecografie mamară anual, recomandă doctorul Maximilian Muntean, medic primar Chirurgie plastică şi Microchirurgie reconstructivă.
5181 afişări
Sănătatea şi viaţa femeilor depind de informare, grijă faţă de propriul corp şi controale anuale privind afecţiunile cele mai des întâlnite. Din păcate, prevenţia nu este încă văzută ca un prim element de îngrijire a sănătăţii de către cei mai mulţi români.
Doctorul Maximilian Muntean, medic primar Chirurgie plastică şi Microchirurgie reconstructivă aduce în discuţie cancerul de sân, la Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.
Cancerul de sân în România
Incidenta este în creştere, spune medicul. Sunt circa 100.000 de cazuri noi de cancer în România anual, dintre care aproximativ 12% sunt cancere de sân. „Cancerul de sân este principalul cancer la femei şi principala cauză de mortalitate prin cancer la femei.
Pe locul trei la modul general, mixt, pe sexe, şi principalul la femei. Este practic o cauză foarte importanta de mortalitate în rândul populaţiei feminine şi din păcate, incidenţa fiind în creştere, nu se va schimba acest lucru în perioada imediat următoare”, avertizează Muntean.
Cu sânul la control
Toate femeile ar trebui ca între 30 şi 40 de ani să îşi faca cel puţin o ecografie mamară anual. „După vârsta de 40 de ani se recomandă mamografie anual sau la doi ani, acum depinde de recomandări, dar recomandarea mea şi a multor medici este o mamografie o dată pe an”, spune Muntean.
Screening pentru cancerul de sân
Deşi România are mult de muncit la capitolul prevenţie, medicul spune că se fac paşi în direcţia corectă. „Se începe să se facă şi un screening pe cancerul de sân. De exemplu, Institutul Oncologic din Cluj Napoca în parteneriat cu diverse fonduri europene doreşte implementarea unui program de screening pentru cancerul mamar”, punctează specialistul.
Cât costă o reconstrucţie mamară?
Reconstrucţiile mamare sunt necesare pentru o viaţă normală, nu doar pentru stima de sine a pacientei. Iar preţurile sunt mai bune decât în alte ţări. „Noi avem un program naţional de reconstruţie mamară. Institutul Oncologic unde lucrez eu este de doi sau 3 ani în acest program si practic nu costă nimic reconstrucţia. Toate cheltuielile sunt suportate de către Casa de Asigurări.
Cu toate acestea, există un plafon de 800 de euro per pacient şi asta implică practic două implante sau un expander şi un implant”, mai explică medicul, care spune că întregul procedeu este decontat prin Casa de Asigurări şi care, vorbeşte şi despre simetrizarea sânilor, o procedură nouă, decontată şi ea.
Cu sânul la control
Toate femeile ar trebui ca între 30 şi 40 de ani să îşi faca cel puţin o ecografie mamară anual. „După vârsta de 40 de ani se recomandă mamografie anual sau la doi ani, acum depinde de recomandări, dar recomandarea mea şi a multor medici este o mamografie o dată pe an”, spune Muntean.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.