- Home
- Healthcare Trends
- (23.05.2022, 08:00)
Healthcare Trends VIDEO. Când alegem să facem RMN? Radiologia, componentă de bază a diagnosticului medical, dar România are 1.000 de specialişti la 500.000 de pacienţi oncologici
- Ce presupune un protocol de examinare imagistică?
- Investigaţiile RMN şi CT: care sunt nivelurile de iradiere?
- Situaţia din România: 500.000 de pacienţi oncologici şi doar circa 1.000 de specialişti în Radiologie.
6767 afişări
Prof univ Dr. Gheorghe Iana, preşedinte al Societăţii de Neuroradiologie şi radiologie intervenţională din România, este invitatul Healthcare Trends, o emisiune pe teme mediale realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru Medici.
Iana este licenţiat al UMF Carol Davila, medic primar Radiologie şi Imagistică medicală, iar în anul 2000 a obţinut la Lion, Franţa, o super specializare în Neuroimagistică. În plus, acesta lucrează de 40 de ani în domeniu.
Radiologia şi imagistica sunt două ramuri importante în Medicină. Au beneficii pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor, dar uşurează, totodată, şi munca medicilor.
Pentru început, specialistul spune că radiologii români sunt buni, dar şi extrem de căutaţi în străinătate. Prin urmare, România mai rămâne cu foarte puţini. Avem 500.000 de pacienţi oncologici şi doar circa 1.000 de specialişti în Radiologie.
Utilitatea investigaţiei imagistice
Peste 80% din pacienti sunt expuşi unui examen imagistic pentru precizare de diagnostic, pentru confirmarea unui diagnostic, pentru evaluare, monitorizare, arată invitatul.
„Practic, radiologia a devenit o componentă de bază a diagnosticului medical, sunt lucruri pe care nu ai cum să le susţii cu certitudine dacă nu ai un examen imagistic. Să vă dau cel mai banal exemplu, de unde ştii dacă un accident vascular este hemoragic sau ischemic? Conduita terapeuticaăeste diametral opusă. simptomatologia este foarte asemănătoare”.
Investigaţiile au mai mult beneficii, decât riscuri
Limitarea pentru RMN, CT şi alte investigaţii este dată de gradul de iradiere, dar totdeauna trebuie sa privim prin prisma risc - beneficiu, recomandă medicul, care spune că, în ceea ce priveste examenele RMN nu există o problemă. Însă, în cceea ce priveste examinările CT şi radiologie clasică e o problemă pentru că e o doză de iradiere, dar echipamentele moderne merg cu low dose, o doză calculată mult diminuată faţă de exminările clasice, aşadar, riscul de iradiere este unul redus.
„Dacă se impune repetarea examenului, este foarte important să repeţi acest examen la 3 luni sau 6 luni. Nu e o limitare pentru că beneficiul este mai mare decât riscul”, spune Iana.
RMN-ul costă, dar e vital
Mai departe, medicul spune că aparatele şi echipamentele sunt la fel de performante ca în străinătate, de aici şi preţul ridicat al examenelor pe care pacienţii trebuie să le facă.
Iar în ceea ce priveşte examinarea pacienţilor, Iana spune că există diferite protocoale de examinare imagistică, aşadar, la un examen RMN sau CT nu se poate observa tot ce este în „neregulă” în organism.
„Protocoalele de examinare imagistică se adresează afecţiunilor pacientului. Nu se face CT sau RMN să căutam ceva. (...) Plecând de la simptomatologia pacientului îţi construieşti protocolul, un screening pe zona respectivă şi dupa aceea, în funcţie de modificarile pe care le identifici, adaptezi protocolul căutand ţintit”.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.