- Home
- Healthcare Trends
- (14.06.2021, 08:00)
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte şi faţete dentare cu Bogdan Dragomir, medic specialist în Stomatologie şi Ortodenţie
- Până la ce vârstă îţi pot apărea măselele de minte?
- Ce alegem pentru estetica dentară: faţete sau implanturi?
- Cum avem grijă corect de sănătatea orală?
- Cariile dau bătăi de cap tuturor oamenilor, indiferent de vârstă şi stare de sănătate. Cum le evităm?
- Medicul stomatolog şi ortodent Bogdan Dragomir este invitatul de vineri al emisunii Healthcare Trends şi explică ce este o carie şi cum se tratează.
- Invitatul mai vorbeşte şi despre măselele de minte, până la ce vârstă pot apărea şi ce e de făcut cu ele.
5934 afişări
Bogdan Dragomir, medic speciliazat în Stomatologie şi Ortodenţie, a fost invitatul emisiunii Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale.
„Medicina reprezintă o tradiţie de familie. Am în cadrul familiei mai multe persoane care au urmat această cale, această meserie, eu fiind printre puţinii care am luat calea Stomatologiei şi ulterior alegându-mi ramura de Ortodontie şi Ortopedie dentofacială. Apoi, am rămas în sistemul de învăţământ iar in privat manageriez două clinici în orasul Iaşi”, explică Bogdan Dragomir.
Cariile sunt neplăcute, dureroase şi, dacă sunt extinse, ne pot pune în pericol şi sănătatea generală, nu doar dentară. Medicul Dragomir explică ce este caria, cum se formează şi cum ne putem feri de această leziune dentară. Prevenţia rămâne cea mai indicată, întrucât caria „roade” repede smalţul, ajungând la nerv, iar acolo, treaba se complică iar durerea creşte, la propriu.
Ce sunt cariile?
„Carie reprezintă o leziune a smalţului dentar. În anumite stadii evolutive, ea apare în zonele slab igienizate de către pacient. Prima formă a acesteia - cum este numită în literatura de specialitate - „white spot”, reprezintă o demineralizare reversibilă a smalţului”, explică medicul.
Prevenţia în Stomatologie
Preventia şi profilaxia au un rol foarte important în evoluţia patologiei stomatologice. În România, capitolul „sănătate dentară” este unul dureros iar soluţia vine tot de la factorul politic. „Aş putea spune că ar trebui un pic mai mult interes din partea guvernanţilor în ceea ce priveşte crearea de politici, de programe naţionale de Sănătate care să implementeze prevenţia şi profilaxia încă de la o vârstî foarte mica pentru ca, ulterior, problemele medicale, nu doar cele stomatologice, să fie mult mai mici şi cu costuri diminuate”, explică invitatul.
Din păcate, în lipsa acestor politici, mulţi dintre pacienţi ajung la dentist doar când au probleme grave, arată medicul. În acest sens, acesta recomandă ca de la primul semnal, oamenii să vină la cabinet, să fie evaluaţi. În plus, e indicat să vină la control o dată la 6 luni, pentru un periaj sau dertartreaj.
Igiena dentară acasă: cum (să) procedăm corect?
Cel puţin de două ori pe zi - dimineaţa şi seara - dacă este posibil chiar şi dupa mesele din timpul zilei. Cum? Prin mişcări efectuate de rotaţie şi pendulare verticala pentru a nu răni ţesuturile.
Cu ce tip de periuţe? Periuţa electrică, duşul bucal, periuţa interdentară - nu fac altceva decât să crească eficacitatea efectuării protocolului de igienizare.
În ceea ce priveşte aţa dentară, este util ca folosirea ei să se facă după ce pacientului i-a fost explicat, în prealabil, de către un medic stomatolog, cum se realizează această manevră. Altfel, riscă să se rănească.
Pentru a avea un zâmbet sănătos, controlul, periajul şi ingerarea cât mai rară a carbohidraţilor şi zaharurilor sunt de dorit. „Folosirea şi faptul că persoanele beau foarte multe sucuri carbogazoase este un alt lucru care ne pot determina leziuni la nivelul smalţului dentar, determinând ulterior carii. În ceea ce priveşte alimentele, trebuie alese cele mai puţin acide”, spune medicul.
Albirea dinţilor? Ce riscuri presupune?
Albirea dinţilor, oricât de mult ne-o dorim, vine cu nişte riscuri la pachet. Întrucât internetul abundă de reclamă la kit-uri pentru albit dinţii, stomatologul ne îndeamnă să avem grijă ce tip de albire alegem.
„Dacă acest protocol nu este realizat de către un medic specialist, de către un medic stomatolog. într-adevăr putem avea probleme. Este vorba de sensibilitatea dentară a pacientului şi de toleranţa fiecărui pacient la acel acid care se pune pe suprafaţa smalţului”, arată invitatul, care explică faptul că adevărata albire a dinţilor se realizeaza cu o substanţp consacrată, făcută de doi sau 3 producatori la nivel mondial, care au un anumit grad de permeabilitate a smalţului, deci trec într-un anumit grad când sunt activaţi de către lampa de fotopolimelizare, lampă de albire. Pe scurt, expertul recomandă lampa cu ultraviolete pentru albire.
Până la ce vârstă pot da măselele de minte?
Măsele de minte nu dau atunci când „ne vine” mintea, ci când doresc ele. „Putem avea surprize. Pentru că el poate sta cuminte şi la un moment dat să aibă un puseu de erupţie. Poate sta cuminte şi până la 35-40 de ani şi sa ne trezim ulterior că va avea un puseu de erupţie”, explică invitatul.
Când alegem faţetele dentare?
Fateţele dentare sunt foarte bune in momentul în care forma anatomică a dintilor nu este cea naturală. (...) Este cea mai minim invazivă dintre toate procedurile de protezare estetică în zona frontală, mai arată medicul.
Când este recomandat implantul?
Şi atunci când situaţia unui dinte sau mai mulţi se complică şi nu ajută faţetele sau simplele coroniţe, implantul rămâne o alegere. „Implantul este recomandat în orice situaţie în care s-a pierdut una sau mai multe entităţi dentare, în momentul in care pacientul nu mai prezintă, din punct de vedere scheletal sau parodontotic, suportul necesar pentru realizarea acestei proceduri. Alegem implantul pentru a închide o breşă, un spaţiu, însă fără lezarea entităţilor dentare învecinate”, spune Bogdan Dragomir.
Iar pentru pacienţii cu probleme grave, medicul are o veste bună: se poate realiza o arcadă întreagă daca este nevoie şi dacă pacientul se pretează unei anestezii totale şi are destul os.
În fine, medicul îi sfătuieşte pe oameni ca din primul moment în care vad cea mai mică problemă din punct de vedere dentar să meargă la cabinet. „Întârzierea nu face decât, din punct de vedere a procedurii medicale, să îngreuneze intervenţia şi să trebuiască să facem alte proceduri, alte protocoale, lucru care până la sfârşit nu ar face decât să se răsfrângă asupra părţii financiare a pacienţilor”, conchide Dragomir.
În fine, medicul îi sfătuieşte pe oameni ca din primul moment în care vad cea mai mică problemă din punct de vedere dentar să meargă la cabinet. „Întârzierea nu face decât, din punct de vedere a procedurii medicale, să îngreuneze intervenţia şi să trebuiască să facem alte proceduri, alte protocoale, lucru care până la sfârşit nu ar face decât să se răsfrângă asupra părţii financiare a pacienţilor”, conchide Dragomir.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.