Healthcare Trends VIDEO. Cum se depistează o boală neurologică. Moduri de prevenţie pentru tumorile creierului şi măduvei spinării

  • Cum se depistează la timp o tumoră cerebrală?
  • Cum ne protejăm creierul de diverse afecţiuni?
2677 afişări
Medicul primar în Neurochirurgie Claudiu Matei, Doctor în Ştiinţe Medicale, vorbeşte despre boli şi tumori în cadrul Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 
 
Neurologia este un domeniu fascinant, iar România are specialişti de top. Medicul Claudiu Matei are o experienţă acumulată în mai multe ţări şi povesteşte despre munca în ţară, unde a ales să se întoarcă fiindcă şi-a dorit să profeseze aici şi pentru că „eşti cel mai performant în sistemul în care te-a format şi aici pot să ofer cel mai mult şi cel mai bine din ce ştiu”, cum spune el însuşi.

Cum apar bolile neurologice

 
În genere, bolile pot fi provocate de tumori, sindroame genetice sau o predispoziţie genetică. 
 
Neurochirurgia se ocupă cu „tratamentul chirurgical sau nechirurgical al maladiilor sistemului central nervos şi periferic şi însumează bolile creierului, ale măduvei spinării şi nervilor periferici”, explică invitatul.  
 

Controlul anual este vital

 
Cum ajunge un pacient la neurochirurg - simplu, dacă întâi trecem pe la controlul de la medicul de familie, care ne poate direcţiona corect spre specialistul/a de care avem nevoie.
 
Pacienţii sunt sfătuiţi să facă un control de rutină anual, iar uneori se recomandă screening pentru membrii familiei pacientului şi alte analize, în funcţie de boală. 
 
Cei mai des, oamenii vin trimişi de către medicul de familie, pentru investigaţii mai amănunţite după ce are o suspiciune privind afecţiuni ale creierului (tumorile cerebrale, accidentele vasculare, infecţiile etc), ale măduvei spinării, ale coloanei vertebrale.
 
Medicul explică faptul că unele tumori cerebrale pot fi provocate de sindroame genetice sau predispoziţii în acest sens.  
 
Alimentaţia, factorul de mediu, factorul geografic, activitatea fizică, postura la birou - toate reprezintă factori predispozanţi pentru anumite boli neurologice. 

Neurochirurgia modernă 

 
România are Neurochirurgie de top, la fel ca în ţările occidentale.
 
Neuronavigaţie, aparat de rezecţie a tumorilor cu ultrasunete, ecograf modern - toate existe în spitalele de profil din ţară. 
 
Însă viitorul aparţine roboticii, consideră invitatul. „Nanochirurgia poate fi un aspect al viitorului, fără a minimiza intervenţia umană, pe care robotul nu o poate înlocui vreodată”, spune medicul primar neurochirurg Claudiu Matei.
„Awake surgery” sau Chirurgia tumorilor cerebrale cu pacientul treaz (pe perioada rezecţiei tumorale, acesta rămâne treaz) - în apropierea ariilor precum cea a limbajului sau cea motorie. 
 
Abordarea multidisciplinară este vitală - existenţa unui neurochirurg, neuropsiholog, neuroanestezist, neurofiziolog în sala de operaţie. Se comunică cu pacientul în timpul operaţiei pentru a ajuta prezervarea, protejarea ariilor importante şi disecarea corectă a tumorii.   

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici