- Home
- Healthcare Trends
- (28.03.2022, 08:00)
Healthcare Trends VIDEO. Operaţiile pe inimă. Bypass-ul, cea mai solicitantă şi importantă intervenţie. În lume există doar 10 chirurgi care o fac
- Cea mai solicitantă şi modernă intervenţie pe inimă. Cum se pune bypass-ul?
- Ce înseamnă chirurgia minim invazivă şi de ce este recomandată?
- De ce a fost scoasă în afara legii chirurgia robotică în Europa?
4915 afişări
Theodor Cebotaru, medic primar Chirurgie Cardiovasculară, participă la Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.
Invitatul face Chirurgie valvulară şi chirurgie coronariană şi povesteşte despre chirurgia clasică versus chirurgia minim invazivă. 18 ani a lucrat la Cluj, unde şi-a format o echipă, pe care a luat-o cu el când s-a mutat în Bucureşti, explică invitatul.
Medicul spune că face una, două operaţii pe zi. Nu există stres, „abia aştept să se facă dimineaţa să merg la clinică”, spune acesta.
Sunt patru ramuri în chirurgia cardiacă şi poate fi de trei tipuri: clasică, minim invazivă sau robotică.
Chirurgia cardiacă a fost introdusă şi posibilă în România abia după anii 1960, după introducerea aparatului de circulaţie extracorporală. Acesta preia sângele şi îl introducere în corp, „scurtcircuitând” inima. „Inima rămâne goală, fără sânge, în care poţi lucra şi apoi reporni”, explică medicul chirurg.
Chirurgia clasică, cu tăierea sternului pentru a avea acces la inimă, a fost înlocuită cu chirurgia minim invazivă, care vine şi cu un ritm de recuperare mai rapid pentru pacienţi.
Chirurgia minim invazivă
În chirurgia minim invazivă nu se taie sternul, ci doar se face o mică incizie şi se reduce astfel traumatismul, explică Ceobotaru.
Din cadrul chirurgiei minim invazive, bypass-urile multiple pe minitoracotomie stângă, pe o incizie de 10 centimetri (unde faci două-trei bypass-uri), reprezintă cea mai solicitantă intervenţie, pentru că lucrezi pe tot împrejurul inimii şi e o operaţie care durează foarte mult, circa şase ore (pentru patru bypass-uri).
În întreagă lume există maxim 8-10 chirurgi care fac această intervenţie, iar invitatul Healthcare Trends este unul dintre ei.
Ce este chirurgia robotică
„S-a ţintit inima şi s-a nimerit prostata”, spune medicul, ca o glumă, referindu-se la robotul în Chirurgie.
Comisia Europeană a spus că nu există date suficiente care să arate că robotul ar fi superior celorlalte două tipuri de chirurgie, aşa că medicii chirurgi nu au mai avut voie să-l folosească.
Medicul spune că un specialist are nevoie de sute de cazuri pentru a putea face o operaţie în siguranţă dacă foloseşte robotul.
Specialiştii din Europa spun că nu au mai avut voie să cumpere robot pentru Chirurgie începând din ianuarie 2022.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.