- Home
- Healthcare Trends
- (02.08.2021, 07:40)
Healthcare Trends VIDEO. Pandemia în România. Ce investigaţii sunt necesare pentru cele mai dese complicaţii post-COVID? Medicii specialişti vin cu răspunsuri
- Problema COVID-ul este o problemă clară, planetară, dar, din fericire, specialiştii intervin cu profesionalism.
- Mai mulţi medici specialişti explică tipul de complicaţii post COVID şi importanţa vaccinării.
- Theodora Benedek, medic specialist cardiolog, vorbeşte despre complicaţiile cardiovasculare la pacienţii vindecaţi de COVID. Fibroza pulmonară post-COVID şi alte boli care pot apărea după infectarea cu SARS-CoV-2 este un alt subiect abordat vineri.
- Sorin Nistor, medic primar Pneumologie explică impactul formelor de COVID asupra plămânilor şi modul în care îi tratăm.
1011 afişări
În ediţia de vineri a emisiunii Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici, mai mulţi medici specialişti discută despre pandemie şi efectele post-COVID asupra pacienţilor vindecaţi.
Sorin Nistor, medic primar Pneumologie explică impactul formelor de COVID asupra plămânilor şi modul în care îi tratăm.
Cum ne afectează pandemia şi psiho-pandemia? „Accesul la informaţia online creează „certitudini” oamenilor care nu sunt în domeniu”, spune specialistul.
Pandemie şi psiho-pandemie
Pandemia este însoţită de o psiho-pandemie, crede pneumologul Nistor. Panica îi face pe oameni să îşi pună diagnosticul singuri, înainte de a consulta specialistul. Astfel, îşi cresc anxietatea şi pesimismul când vine vorba de problemele de sănătate. „Accesul la informaţia online creează „certitudini” oamenilor care nu sunt în domeniu. Dacă ai avut forme uşoare sau au fost asimptomatice, nu vorbim de sechele la nivelul plămânilor. Formele uşoare si medii, care n-au necesitat spitalizare, au destinul oricărei viroze respiratorii. În cazurile grave, există recuperare medicală respiratorie şi avem clinici specializate.”
Complicaţiile cardiovasculare post-COVID
În cadrul Healthcare Trends, discută despre COVID şi Theodora Benedek, medic specialist cardiolog, care explică ce presupun complicaţiile cardiovasculare la pacienţii vindecaţi de COVID.
Principalul simptom şi cel mai frecvent este durerea în piept. Apoi, lipsa de aer (în insuficienţă cardiacă) dar şi palpitaţiile.
„Recomand tuturor celor care au risc de boli cardiovasculare şi au o vârstă (peste 40-50 ani), care sunt fumători, care nu mănâncă sănătos sau au tensiunea mare, să meargă la un control la medicul cardiolog”, sfătuieşte specialista.
În plus, Benedek recomandă pacienţilor post-COVID să facă un screening cardiovascular după ce s-au vindecat. „Avem mulţi pacienţi, din păcate, care vin în ultimele zile cu infact miocardic după ce în ultimele 2-3 luni au avut COVID”, explică medicul.
Un alt invitat, Adrian Tătăranu, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, coordonatorul Centrului de Imagistică Medicală Bucovina, vorbeşte despre iradiere şi fibroza pulmonară.
Cât de des ne iradiem?
„O persoană este supusă permanent la multe surse de iradiere. Dintre care, cea mai importantă ca procent din doza pe care o încasăm fiecare dintre noi anual sau pe termen lung, este radonul. Este un gaz care rezultă din degradarea uraniului şi care este permanent în jurul nostru, în locuinţele noastre (...) Iar înafară de radon exista radiaţiile cosmice, materialele de construcţie”, spune Tătaru.
Când este necesară tomografia post-COVID?
„Tomografia post-Covid este indicată când se agravează simptomele sau când acestea persistă în timp. Fibroza pulmonară nu este foarte întâlnită în COVID. (...) Există însă complicaţii rare, pe termen lung, cele mai grave sunt cavităţile, infecţiile. Acestea necesită examinări imagistice pentru că e nevoie de intervenţii, fie medicamentoase, fie chirurgicale. Dar în principiu, orice examinare imagistică se face la indicaţia unui medic care supraveghează clinic pacientul”, mai arată Tătaru.
Principalele teme abordate în cadrul emisiunii de vineri, 30 iulie sunt următoarele:
- Investigaţii imagistice, esenţiale post-COVID
- Sunt investigaţiile imagistice nocive?
- COVID-19 şi complicaţiile pulmonare
- Importanţa monitorizării oxigenului din sânge
- COVID-19 şi complicaţiile cardiovasculare
- Fibroza pulmonară post-COVID
- Se pot opera de tiroidă persoanele vaccinate anti-COVID?
- Cum funcţionează tehnologia ARN Mesager?
- Intervenţiile chirurgicale în pandemie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.