Healthcare Trends VIDEO. Viaţa la Chirurgie Cardiovasculară. De ce statul scoate anual circa 3.000 de locuri la Rezidenţiat dacă nu sunt locuri de muncă? Invitat: Mathe Zsombor, medic primar chirurg

  • Mathe Zsombor, medic primar Chirurgie cardiovasculară discută despre una dintre problemele acute din Sănătate: fluxul mare de absolvenţi de Medicină şi insuficienţa locurilor de muncă la unele specializări.
  • România are deficit de medici, dar pentru unele specializări nu oferă suficient de multe joburi absolvenţilor.
  • Există câteva centre de Chirurgie cardiovasculară în ţară, dar nu pot asigura locuri de muncă pentru toţi absolvenţii.
  • Prin urmare, statul investeşte în pregătirea unor medici care sunt nevoiţi să emigreze.
2285 afişări
Chirurgia cardiovasculară este o specializare tot mai puţin căutată de către studenţii la Medicină, iar acest lucru nu se întâmplă din cauză că nu este un domeniu atractiv, ci pentru că absolvenţii nu au unde să se angajeze. 
 
Cel puţin, asta susţine Mathe Zsombor, medic primar Chirurgie cardiovasculară, invitatul emisiunii Healthcare Trends, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici. Acesta susţine că trebuie că politicul să înţeleagă lipsurile Medicinei şi să facă ce e corect pentru corpul spitalicesc dar şi pentru tinerii absolvenţi şi rezidenţi, care, au cunoaştere şi pasiune, dar nu şi siguranţa unui loc de muncă.
 
Nu a scăzut interesul în ceea ce priveşte chirurgia cardiovasculară sau nu trebuie să minimizăm acest domeniu, din contra zic eu că este un domeniu care devine din ce în ce mai atractiv şi e nevoie de cât mai mulţi medici în acest domeniu. Însa explicaţia este una simplă, din păcate. Este extrem de greu de găsit un loc de muncă dupa absolvirea rezidenţiatului. Ne-am pregătit, suntem rezidenţi, trebuie să găsim un loc de muncă, unde? Sunt doar cateva centre de Chirurgie cardiovasculară în ţara noastra (...) şi câteva centre private, dar cu toate astea, nu pot să asigure locuri de muncă pentru toţi absolvenţii în Chirurgia cardiovasculară. Asta este explicaţia. Cineva, când merge la rezidenţiat, încearcă să-şi asigure viitorul, şi mai degrabă îşi alege o specialitate în care va găsi foarte uşor un loc de muncă ulterior, nu să rămână şomer sau să se chinuie dupa aceea, sau chiar să plece din ţară”, explică specialistul.
 

Ce soluţii de resuscitare există

 
Invitatul consideră că există soluţii, care, vin de la minister.  „Din păcate, este o problemă care ar trebui să dea de gândit guvernanţilor. Poate nu ar trebui să ne lăudăm în fiecare an că am scos 2.000 - 3.000 de locuri la rezidenţiat, ar trebui să ne preocupe mai degrabă să le asigurăm locuri de muncă acelor medici”. 
 
Fiecare îndrumător de rezidenţiat are o normă, arată medicul, aşadar acesta trebuie să aibă cât mai mulţi rezidenţi, „dar nu ne mai gândim ce se întâmplă cu ei după aceea, pentru că, din păcate, mulţi se îndreaptă spre alte ţări. Este foarte neproductiv, pentru că investim foarte mult în pregătirea unui medic”, arată Mathe Zsombor.

 

Medicina, la „pixul” politicienilor

 
Până gândim şi creionăm soluţii, deficitul de medici creşte, mai punctează invitatul.
 
Deficit de medici este peste tot, şi la noi în ţară, şi în afară, şi cred că problema acesta nu va fi rezolvată curând. (...) E nevoie de un pic de răbdare dar suntem pe calea cea bună, se schimbă multe în sistem”, consideră medicul. 
 
Doctorul arată că medicina este strâns legată şi de resursele financiare disponibile, de managementul de calitate al resursei umane şi de investiţia în educaţie şi pregătirea specialiştilor, prin oportunităţi de afirmare. 
 
Meseria de chirurg cardiovascular este o meserie extrem de dificilă. „Îmi amintesc de un caz extrem de interesant şi care a fost o reuşită la momentul respectiv. Un pacient HIV pozitiv, în vârstă de 62 de ani, de asemenea pacient cu hepatită cronică C. În n chirurgia cardiacă, extrem de uşor te poţi tăia la deget, te poţi înţepa, ţi se poate rupe manusa sau poţi să te stropeşti oricând cu sânge, aşa că eşti supus unui risc ridicat”, mai spune invitatul.
 
Cu toate riscurile care implică această ramură a Medicinei, chirurgii nu beneficiază de un spor la salariu.  Problema are o rezolvare simplă, dar ţine de „pixul” decidenţilor. Mathe Zsombor consideră că este un neajuns la nivel naţional, la nivelul guvernanţilor iar asta ar trebui reglat tocmai pentru că în sala de operaţii, medicii se pot lovi de situaţii care să le pună viaţa sau sănătatea în pericol.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici