Prima pagină » Info Locale » Dosarele de trafic de persoane au dispărut de pe portalul instanţelor. Ministerul Justiţiei a explicat şi de ce: sistemul este slab

Dosarele de trafic de persoane au dispărut de pe portalul instanţelor. Ministerul Justiţiei a explicat şi de ce: sistemul este slab

Dosarele de trafic de persoane au dispărut de pe portalul instanţelor. Ministerul Justiţiei a explicat şi de ce: sistemul este slab

Aşa cum victimele traficului de persoane dispar chiar sub ochii autorităţilor, aşa au dispărut – ca prin minune – şi dosarele de trafic de pe portalul instanţelor.  În loc să elimine din mediul online numele victimelor pentru a fi protejate, „justiţiarii” au hotărât – tacit- să protejeze şi infractorii. Publicul, mass-media şi nici ONG-urile nu mai au acces acum la informaţii.

Trist este că, România se află într-o situaţie critică în ceea ce priveste traficul de persoane şi din nefericire nu avem parte de îmbunătăţiri, ba din contră. Ne mişcăm greu şi nu reuşim să combatem acest fenomen tragic. Să nu uităm de eşecul din vestitul dosar Ţăndărei, unde 25 de persoane acuzate de trafic de persoane au fost achitate.

Vlad Craioveanu a dezbătut problema, în emisiunea de aseară, „Ochii pe mine!” cu activista Iana Matei. Traficul de copii se întâmplă în şcoli sau chiar în familii.  Nu există programe pentru această problemă, aşa cum sunt în alte ţări, spune Iana Matei. Nu e voinţă politică.

Andrei Savescu, avocat: Problema dezvălurii identităţii persoanelor care sunt părţi în procedurile judiciare, prin Portalul Instanţelor este cauzată de necesitatea păstrării unui echilibru între două valori: (i) necesitatea asigurării unui proces public, pentru evitarea unor posibile abuzuri, şi (ii) protejarea intereselor unor persoane, cum ar fi, de exemplu, victimele unor infracţiuni, sau chiar inculpaţi în anumite dosare.

Silvia Tăbuşcă, reprezentant ONG: Măsura este extrem de benefică pentru reţelele de trafic deoarece toate datele cu privire la reţea, au fost sectretizate. Efectele pe care le creează această măsură sunt atat în plan naţional cât şi international.

Iana Matei, activistă: În fiecare curte a fiecărei şcoli, stă cel puţin un traficant. Uite aşa, dispare de acasă. Şi te duci la poliţie, şi spui a plecat copila de acasă, şi răspunsul standard e <>. Am avut o fată, vândută de mama ei, prima dată, pe 4 ţigări. Dar fata s-a întors, şi a mai vândut-o o dată, şi atunci s-a deşteptat, şi a cerut o sticlă de vodka şi un pachet de ţigări. Este o lipsă de educaţie masivă. Sunt anumite comunităţi vulnerabile, şi nu există un program guvernamental. Afterschool, de exemplu, pentru copii care stau în familii abuzive.