- Home
- Jocurile Olimpice de la Tokyo
- (30.07.2021, 00:56)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gimnasta Simone Biles: „Sufăr de twisties”. Este sindromul pierderii orientării în spaţiu
- Simone Biles a devenit un caz mondial, după ce, la Olimpiadă, s-a retras din motive psihice din concursul de gimnastică.
- Sportiva americană a recunoscut că suferă de sindromul care determină pierderea orientării în spaţiu.
- „Am demoni în cap, trebuie să mă gândesc la sănătatea mea”, spuneaSimone Biles, gimnasta numărul 1 a Americii şi a lumii.
Urmărește
12024 afișări
Gimnasta Simone Biles: „Sufer de twisties”. Este sindromul pierderii orientării în spaţiu
Retrasă din concursul pe echipe, Simone Biles a vorbit despre probleme sale medicale.
„Demonii” care au oprit-o au un nume: „twisties”. Ce sunt? Blocaje mentale bruşte care determină pierderea orientării în spaţiu, când se efectuează exerciţii aeriene. Un fel de pierdere a conştientizării corpului, o plutire în spaţiu fără puncte de referinţă. Este o posibilă consecinţă neurofiziologică a suferinţei psihologice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Surpriză: Producătorii ruşi ai rachetei Oreshnik au folosit instrumente occidentale
-
Criza politică din Coreea de Sud se adânceşte: Parlamentul a votat şi pentru destituirea preşedintelui interimar
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
Vezi mai multe articole din categoria jocurile-olimpice-de-la-tokyo
În săritura efectuată în perspectiva concursului pe echipe de marţi, Simone a încercat un salt înapoi cu două răsuciri şi jumătate, un „Amânar foarte dificil şi periculos” (n.r. - exerciţiu făcut celebru de românca Simona Amânar), de obicei unul dintre punctele sale forte, aproape banale pentru ea. Nu l-a reuşit, a aterizat prost, departe de perfecţiunea obişnuită.
În timpul săriturii, pare să-şi fi pierdut poziţia. Prin urmare, a ieşit un „twistie”. „Nu am înţeles ce s-a întâmplat, nu ştiam unde mă aflu în aer", a spus Simone, la o conferinţă de presă. Cei din staff au completat: „Am fost şocaţi când am înţeles ce se întâmplă”.
Fenomenul de „pierdere a sensului spaţiului” este complex, a explicat pentru AFP un antrenor francez „şi este greu de rezolvat”. Şi, mai presus de toate, poate fi „accentuat de presiune”. Gimnasta „alunecă în teama de a nu se pierde” şi astfel se poate răni grav. De asemenea, se manifestă în sporturi precum golf şi atletism.
„Nu ai absolut niciun control asupra corpului tău şi a ceea ce face acesta în spaţiu. Este nevoie de echipament specific şi timp pentru a o depăşi”, a explicat gimnasta Aleah Finnegan pentru The Guardian.
„În 2016, am câştigat o săritură de bronz, dar pentru a face acest lucru a trebuit să mă confrunt cu twisties”, a spus elveţianca Giulia Steingruber, specialistă în sărituri, într-un documentar. „Mă învârteam şi nu mai ştiam unde mă aflam: era oribil, un sentiment de goliciune. Am găsit o referinţă doar când am lovit pământul”, a mai afirmat aceasta.
Citește pe alephnews.ro: Platforma de socializare X a lui Elon Musk devine un experiment social
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:06
Noile reguli de TVA pentru IMM-uri în UE intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale