Simone Biles s-a retras din finalele olimpice la sărituri, paralele şi sol

  • Gimnasta americană Simone Biles a anunţat duminică, prin intermediul Federaţiei Americane de Gimnastică, retragerea din finala olimpică la sol, după ce sâmbătă se retrăsese deja din cele de sărituri şi paralele inegale.
  • Simone Biles este de patru ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro şi are în palmares 19 titluri de campioană mondială.
Urmărește
998 afișări
Imaginea articolului Simone Biles s-a retras din finalele olimpice la sărituri, paralele şi sol

După o nouă consultare cu personalul medical, Simone Biles a decis să se retragă din finalele probelor de la sărituri şi de la paralele inegale. Ea va continua să fie evaluată zilnic pentru a se stabili dacă va concura în finalele pentru exerciţiile la sol şi la bârnă”, a comunicat sâmbătă seara federaţia americană.

Ulterior, în cursul zilei de duminică, aceasta a revenit cu un nou comunicat: „Simone s-a retras din finala probei de sol şi va lua o decizie în privinţa bârnei în cursul acestei săptămâni. Oricum ar fi, te susţinem cu toţii, Simone”.

Simone Biles este singura gimnastă care s-a calificat în toate cele 6 finale de la Tokyo 2020. Invocând probleme de sănătate mintală, sportiva americană s-a retras prima dată în cursul finalei pe echipe, după proba de sărituri. Ulterior, ea a anunţat că nu participă nici în finala de individual compus.

Finala la bârnă este ultima probă pe care campiona americană o mai ia în calcul, aceaşi la care şi-a anunţat participarea şi sportiva română Larisa Iordache.

Într-un interviu acordat publicaţiei americane Today, Biles a dezvăluit că problema medicală pe care a avut-o în finala pe echipe nu a fost una fizică, spunând: "Fizic sunt bine, sunt în formă. Însă, din punct de vedere emoţional, starea mea variază în funcţie de timp şi de moment".

Ce este „twisties”?

Afecţiunea mentală de care se presupune că suferă sportiva este denumită generic „twisties”, care este un termen informal folosit pentru a se referi la un anumit tip de blocaj mental pe care un sportiv îl poate experimenta în timp ce se află în aer, în timpul unui salt cu răsucire. Atunci când cineva are „twisties”, există o deconectare între creier şi corp.

Deconectarea dintre creier şi corp provocată de „twisties” poate face ca un atlet să îşi piardă simţul localizării, nemaiştiind unde se află în aer, determinându-l să simtă "o pierdere a sentimentului de control asupra mişcării".

Acest lucru poate avea implicaţii atât fizice, cât şi mentale. Din punct de vedere fizic, twisties poate face ca un gimnast să nu mai poată efectua exerciţiile aşa cum putea să o facă anterior. Din punct de vedere mental, acea incapacitate de a efectua exerciţiile antrenate poate provoca anxietate, exacerbând blocajul mental.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici