Cum ajunge să-i distrugă pe cei aflaţi la ATI lipsa oxigenului. Jurnal de pandemie cu Prof. Dr. Olga Simionescu

  • Prof. Dr. Olga Simionescu îţi spune că, în formele severe, boala Covid 19 înseamnă o scădere prelungită a oxigenului la nivelul organelor
  • Hipoxia sau lipsa oxigenului poate duce pe termen mediu la reactivarea simptomelor bolii în organism
  • Prof. Simionescu: Organismul se apără cu anticorpi şi evidenţierea lor permite un diagnostic retrospectiv care ne arată cine a trecut prin boală.
Urmărește
3367 afișări
Imaginea articolului Cum ajunge să-i distrugă pe cei aflaţi la ATI lipsa oxigenului. Jurnal de pandemie cu Prof. Dr. Olga Simionescu

Cum ajunge să-i distrugă pe cei aflaţi la ATI lipsa oxigenului. Jurnal de pandemie cu Prof. Dr. Olga Simionescu

Prof. Dr. Olga Simionescu îţi vorbeşte astăzi despre teoria hipoxiei în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică în secţiile de terapie intensivă. Specialistul îţi explică procesul prin care lipsa oxigenului nu mai ajunge la organe şi cum anume se poate ajunge ca, după o perioadă de timp, simptomele Covid 19 să se reactiveze în organism. Redăm aici jurnalul de pandemie: 

  1. Boala COVID-19 înseamnă în formele severe o scădere prelungită şi progresivă a oxigenului la nivelul organelor şi în restul corpului. Teoria hipoxiei este recentă şi foarte credibilă pentru cazurile severe de la ATI. Oxigenul înseamnă viaţă.
  1. Ce face SARS-COV-2 la aceste cazuri?  Nu îi mai permite celulei numită globulă roşie (hematie)  să transporte oxigen de la plămân la organe, în întregul corp.
  2. De ce? Virusul se leagă la structura centrală  a hematiei,  formată din 4 atomi de azot şi unul de fier (hem) şi eliberează fierul. Cărăuşul  de oxigen (hematia)  devine inutil şi nu mai poate transporta gazul. În plus, atomul de fier devine foarte agresiv el însuşi.
  3. Ce rezultă? : imediat: o insuficienţă de organ; pe termen mediu: risc de reactivare a simptomelor după o perioadă (sechele).
  1. Ce e bine să facem în câteva luni? Testare ELISA cantitativă cu  2 anticorpi, indicatori ai prezenţei virusului în trecutul omului: IgM (istoric recent) şi IgG (istoric mai îndepărtat). Este mult mai de acurateţe decât testele rapide şi nu trebuie confundat cu RT-PCR (reacţia de amplificare genică), care se face astăzi pentru a vedea prezentul infecţiei. Organismul se apără cu anticorpi şi evidenţierea lor permite un diagnostic retrospectiv. E foarte important epidemiologic, căci ne spune cine a trecut prin boală.
  2. COVID-19 confera imunitate la reinfecţie? De ce unii pacienţi externaţi negativi, consideraţi vindecaţi,  au devenit după un timp pozitivi? Sunt mai multe ipoteze:
  1. Testele negative de la ieşirea din spital erau fals negative (eronat), deci omul nu a fost negativ de fapt. Nu înseamnă că testele erau de calitate inferioară, există teste fals pozitive şi fals negative la multe infecţii.
  2. Pacientul a dezvoltat anticorpi în cantitate suficientă cât să-l apere şi nu se reinfectează. Nu se ştie cât durează imunitatea.
  3. Există  posibilitatea unei viremii reziduale (o cantitate mică de virus ARN care circulă în sânge), care este asimptomatică si neinfectantă.
  4. Experţii se aşteaptă ca anticorpii să persiste în sângele pacientului vindecat 2-3 ani, dar sunt necesare mai multe studii.
  5. Depinde mult de vârsta pacientului şi de comorbiditate.

 

Nihil sine Deo!

Keep you posted!

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici