- Home
- Justiţie
- BUCUREŞTI, (31.12.2020, 17:35)
- Mihaela Gidei
31 de ani de la abolirea pedeapsei cu moartea în România. Fost judecător: Legea prevedea execuţia prin împuşcare
- În 31 decembrie 2020 se împlinesc 31 de ani de la ziua în care a fost abolită pedeapsa cu moartea în România.
- Constantin Udrea, un fost judecător militar, spune că legea prevedea expres executarea prin împuşcare.
Urmărește
5113 afișări
31 de ani de la abolirea pedeapsei cu moartea în România. Fost judecător: Legea prevedea execuţia prin împuşcare
„Stimaţi cetăţeni ai României, ne apropiem de sfârşitul unui an care, pentru ţara noastră, a marcat un moment de cotitură istorică”. Aşa şi-a început Ion Iliescu discursul susţinut pe 31 decembrie 1989. Înainte de Anul Nou, România se pregătea de o nouă viaţă: viaţa fără comunism. Tot atunci, Ion Iliescu anunţa abolirea pedepsei cu moartea în România. Decretul a intrat pe vigoare pe 7 ianuarie.
De-a lungul timpului, România a avut un „du-te-vino” în privinţa pedepsei cu moartea: a fost abolită, apoi reintrodusă de mai multe ori. Din 1969 până în 1989, 367 de oameni au fost executaţi. Ultimii au fost chiar soţii Ceauşescu.
„Momentul ales – ultima zi a anului 1989 şi momentul în care Revoluţia câştigase şi se trecea la o altă etapă din istoria României – a fost un moment simbolic. (…) Sunt peste 1.100 de oameni care au murit în acele zile (la Revoluţie, n.r.). Unii foarte tineri, chiar copii. Alţii au ieşit şi au avut curajul de a fi acolo, în stradă. A fost acel curaj care le-a adus moartea şi nouă libertatea pe care probabil că noi, acum, după 31 de ani nu o mai înţelegem aşa cum ea a fost înţeleasă în acele zile”, a declarat Cristina Păiuşan-Nuică, istoric.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Pedeapsa cu moartea era pronunţată pentru fapte deosebit de grave, atentate, infracţiuni contra păcii şi umanităţii, dar şi atentate la siguranţa statului, infracţiuni economice sau trădarea.
Fostul judecător militar, Constantin Udrea, povesteşte cum se făceau execuţiile în România.
„Persoanele condamnate la moarte erau executate prin împuşcare. Aceasta era modalitatea. Împuşcarea avea loc în locurile de detenţie de regulă, în condiţii anume pregătite, amenajate. A transpirat foarte puţin despre modalitatea în care se făcea, dar legea prevedea expres: executare prin împuşcare”, spune Constantin Udrea.
„Este, totuşi, o măsură barbară, suprimarea vieţii unei persoane este o măsură barbară. Nici măcar biserica nu este de acord cu ea”, mai spune fostul judecător.
Constantin Udrea susţine că dictatura de dinainte de 1989 încerca să-şi pună amprenta inclusiv asupra justiţiei. Iar un rol important îl aveau procurorii.
„Toate anchetele secrete sunt pretabile la abuzuri, inclusiv în prezent, când se doreşte infăptuirea corectă a justiţiei, ancheta trebuie să fie transparentă Pe vremea respectivă, în cauzele de acest gen, ancheta era netransparentă, fie că era făcută de procurorii militari, fie de ceilalţi procurori. Pot să spun cu certitudine că atunci când se dorea ceva, se realiza. Au fost abuzuri, negreşit, care erau o consecinţă a trăsăturii statului nostru, care era o dictatură”, a mai declarat Udrea.
Cazuri de români condamnaţi şi executaţi
Printre românii condamnaţi la moarte se numără şi Ion Râmaru, un criminal în serie care a terorizat Bucureştiul în anii 70. El a comis 4 omoruri şi mai multe violuri. Mai e şi cazul lui Gheorghe Ştefănescu, care a pus pe picioare „afacerea Bachus”.
„Gheorghe Ştefănescu a făcut comerţ cu băuturi alcoolice timp de mulţi ani. A fost prins, a fost condamnat pentru delapidare cu consecinţe extrem de grave. A fost executat la 4 decembrie 1981. Era un moment important pentru că era o pedeapsă împotriva cuiva care, practic, fura statul. El a făcut o cerere de graţiere, care i-a fost refuzată de Ceauşescu. Nicolae Ceauşescu care folosea graţierea destul de des pentru a-şi crea o bună imagine”, spune istoricul Cristina Păiuşan-Nuică.
De menţionat este că, dacă un inculpat era judecat în lipsă şi lipsea pentru o perioadă de 7 ani, acea pedeapsă cu moartea se transforma în condamnare la 25 de ani de închisoare.
„Fac precizarea că şi în prezent pedeapsa cu moartea e abolită pe timp de pace, dar pe timp de război, statele au dreptul să o introducă. Asta e prevăzută inclusiv în normele internaţionale. Pe timp de război, poate fi oricând reintrodusă”, mai spune Constantin Udrea.
„Rolul oricărei pedepse penale se rezumă la prevenţia săvârşirii unei astfel de infracţiuni. Deci are rol preventiv. Ea provoacă o vie emoţie. Persoana care ştie că se expune unei asemenea sancţiuni – o sancţiune supremă – va gândi mai mult înainte de a face ce ar urma să facă. Pe de altă parte, există şi riscul ca persoane condamnate la moarte să fie condamnate şi ulterior executate şi, pe baza probelor care apar ulterior să se constate că sunt nevinovate. Nu mai există posibilitatea unei rejudecări”, mai punctează fostul judecător militar.
Şi transmiterea secretelor de stat atrăgea condamnarea cu moartea.
Dar Constantin Udrea consideră că „trădarea este trădare”: „Un cadru militar care simte nevoia să se răsvrătească împotriva statului, să o facă public, să iasă din rândul forţelor armate, dar nu să trădeze prin transmiterea de secrete. (...) Statul român investeşte în tine, inclusiv încredere. Cel mai important. E de neînţeles să te duci pe teritoriul unui stat, indiferent că e prieten sau duşman... Trădarea e trădare”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20