Acordul româno-italian privind magistraţii de legătură, semnat la Benevento

Ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu şi omologul său italian Clemente Mastella au semnat, sâmbătă, la Benevento-Italia, acordul privind magistraţii de legătură dintre ambele ţări, demnitarul român fiind primit cu onoruri militare.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Acordul româno-italian privind magistraţii de legătură, semnat la Benevento

Acordul româno-italian privind magistraţii de legătură, semnat la Benevento

Magistraţii de legătură vor avea drept sarcină, în special, stabilirea de contacte directe cu serviciile competente şi cu autorităţile judiciare ale statului gazdă, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul român al Justiţiei, după semnarea acordului.

"Obiectivul nostru comun este să contribuim la crearea unui spaţiu al libertăţii, securităţii şi justiţiei în interiorul UE", a afirmat Tudor Chiuariu, adăugând că la baza acordului bilateral semnat sâmbătă „stă o poziţie comună a statelor membre ale Uniunii Europene, adoptată în 1996”.

Potrivit ministrului Chiuriu, UE creează nu numai probleme noi, ci şi instrumente noi pentru a răspunde acestor probleme. „Magistraţii de legătură vor îndeplini orice activitate menită să favorizeze şi să accelereze formele de cooperare judiciară în materie penală, cum ar fi executarea mandatelor europene de arestare, transferuri de proceduri în materie penală, transferul persoanelor condamnate, recunoaşterea şi executarea hotărârilor penale, constituirea de comisii rogatorii, comunicarea cazierului judiciar”, a explicat ministrul Tudor Chiuariu.

Demnitarul a susţinut că cetăţenii europeni "nu aşteaptă instigare la rasism şi xenofobie pentru că istoria a dovedit că rasismul şi xenofobia nu au rezolvat problemele, ci au creat altele şi mai grave".

Ministrul de Justiţie român a subliniat că atât el, cât şi omologul său italian Clemente Mastello sunt mulţumiţi de cooperarea între autorităţile judiciare ale celor două state. În acest sens, Chiariu s-a referit la executarea mandatelor europene de arestare emise de autorităţile italiene prin care se cerea României predarea în vederea cercetării sau a judecării a unor persoane aflate pe teritoriul românesc.

Astfel, din 41 de mandate emise în 2007, judecătorii români au executat 33, persoanele vizate fiind deja predate autorităţilor italiene.

„Cetăţenii europeni italieni sau români aşteaptă de la oamenii politici europeni atitudini responsabile şi acţiuni concrete, cum este cea de astăzi (sâmbătă – n.r.) nu aşteaptă declaraţii incendiare şi abordări populiste pentru că acestea nu au niciun efect practic în afara faptului că sporesc teama şi confuzia", a conchis Chiuariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici