Adrian Toni Neacşu, avocat: „Ce se întâmplă în Justiţie, cu exodul magistraţilor, este o catastrofă. (...) Este greu ca Legile Justiţiei să treacă de examenul de constituţionalitate al CCR”

  • „Ar trebui să ne intereseze cum va arăta Justiţia populată numai de judecători şi procurori cu vârsta sub 50 de ani şi cu experienţă mai mică de 25 de ani. Cât de folositoare va fi această Justiţie pentru societatea românească?”
  • „Ieşind judecători din dosarele de acum, acele dosare trebuie reluate de la zero. Va fi o întârziere fantastică a tuturor dosarelor. Totul se răsfrânge asupra calităţii actului de Justiţie din România”
  • „Statul este atât de iresponsabil încât a instituit o panică generalizată în instanţe şi parchete”
  • „Tot ce s-a întâmplat bun în Justiţia României se datorează generaţiei care iese acum din sistem . Din păcate generaţia tânără de magistraţi este crescută în „ideologia justiţiarilor””
  • „Din 2018 până în 2022, judecătorii şi procurorii au ignorat decizia CCR pe prescripţie. Timp de 4 ani magistraţii au apărat dreptul procurorilor de a ţine un dosar cât mai mult în fişet. Este vătămător pentru statul de drept ca procurorul să facă un şantaj asupra persoanelor cercetate, să ţină un dosar cât vrea el”
  • „În CSM-ul din care am făcut parte, 8 membri au avut dosare în rem la DNA, dosarele s-au închis la sfârşitul mandatului. DNA a ţinut dosarele pe CSM ca o ameninţare pe judecători şi procurori”
  • „Legile Justiţiei sunt foarte proaste în ansamblul lor. Eu am prins sistemul „Stănoiu” în care şeful instanţei tăia şi spânzura, acum se revine la acest sistem”
  • „În Senatul României, invocându-se o situaţie absolut excepţională, legile au fost adoptate fără dezbatere pe articole. Modalitatea în care au fost adoptate Legile Justiţiei afectează chiar constituţionalitatea lor. Eu sper că de acolo se va pleca cu analiza în CCR”
  • „Ministrul Cătălin Predoiu a îngenuncheat CCR. Judecătorul devine arbitru pe legea pe care o va aplica, se va ajunge la haos şi la discreţionarism”
  • „Neconstituţionalitatea Legilor Justiţiei este atât de evidentă, ÎCCJ avea obligaţia morală să conteste legile”
  • „Legile Justiţiei nu au legătură nici cu Schengen şi nici cu MCV. Legile Justiţiei arată aşa pentru că s-a dat satisfacţie unor judecători şi procurori exaltaţi”
  • „Dacă ceva este previzibil cu adevărat este că nu intrăm nici în Schengen şi nici MCV nu se va ridica”
  • „O altă certitudine este că analiza Comisiei de la Veneţia va fi negativă pe Legile Justiţiei”
  • „Dacă Legile Justiţiei trec de CCR se datorează voinţei PSD”
Urmărește
2059 afișări
Imaginea articolului Adrian Toni Neacşu, avocat: „Ce se întâmplă în Justiţie, cu exodul magistraţilor, este o catastrofă. (...) Este greu ca Legile Justiţiei să treacă de examenul de constituţionalitate al CCR”

„Trebuie să plecăm de la cauze. Ultimul lucru care ar trebui să ne intereseze este problema pensiilor speciale. Cred că acum nu vorbim fundamental de problema pensiei speciale. Vorbim despre o comunicare dezastruoasă care a venit dinspre Guvern, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii pe schimbarea statului magistratului. Indiferent ce părere avem despre pensiile speciale, trebuie să ne intereseze ce se întâmplă cu Justiţia după ce se încheie exodul. Ar trebui să ne intereseze cum va arăta Justiţia populată numai de judecători şi procurori cu vârsta sub 50 de ani şi cu experienţă mai mică de 25 de ani. Magistraţii cu 25 de ani vechime pot ieşi la pensie, încercând să-şi conserve nişte avantaje personale. Cât de folositoare va fi această Justiţie pentru societatea românească? Românii vor găsi instanţe depopulate, lucrurile se vor agrava fantastic. Într-un an ies natural la pensie 120-150 de judecători, acum au ieşit la pensie 60 de judecători într-o singură şedinţă CSM. Din 4800- 5000 de judecători, 1000 se pot pensiona de mâine, 600 de judecători au deja deciziile de pensionare în buzunar. Ce se întâmplă este o catastrofă. Timp de 10 ani nu vom mai ajunge la efectivul de personal pe care îl are Justiţia acum. Anual intră 150 de judecători în sistem, dar acum pot ieşi 1000 de judecători din sistem. Termenele proceselor vor fi mult mai lungi, vor depăşi dimensiunea lunilor. Ieşind judecători din dosarele de acum, acele dosare trebuie reluate de la zero. Va fi o întârziere fantastică a tuturor dosarelor. Pleacă acum oamenii la vârful maturităţii în profesia de judecător, pleacă cei cu experienţă, rămân cei fără experienţă Dezastrul de acum este în primul rând calitativ dar şi cantitativ. Totul se răsfrânge asupra calităţii actului de Justiţie din România. În mod evident, motivul determinant pentru care se pleacă este instabilitatea pe drepturile de natură salarială, inclusiv pe pensia ocupaţională. Decizia de a pleca poate fi văzută de publicul larg ca un act de egoism individual. Totul se va reflecta negativ asupra justiţiabilului, asupra societăţii. Statul este atât de iresponsabil încât a instituit o panică generalizată în instanţe şi parchete. Poate nu este moral, dar este perfect legitim să încerci să-ţi conservi un statut pe care-l ai acum. Trebuie să avem o Justiţie funcţională”, a declarat avocatul Adrian Toni Neacşu, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Dacă pleacă magistraţii experimentaţi din Justiţie, atunci cine mai rămâne şi cu ce costuri? Avocatul Adrian Toni Neacşu a descris în emisiunea OFF/OnTheRecord cum se comportă noua generaţie de magistraţi:

„Problema este că în Justiţie rămâne o generaţie educată într-o anumită ideologie. A fi judecător înseamnă să nu ai ideologii. Din păcate generaţia tânără de magistraţi este crescută în „ideologia justiţiarilor”. A fi „justiţiar” însemnă să faci Justiţie cu orice preţ, trecând peste ce este în dosar. Nici în Vestul Sălbatic nu trebuia să ai prea multe probe. Generaţia judecătorilor cu experienţă este mai echilibrată. Tot ce s-a întâmplat bun în Justiţia României se datorează generaţiei care iese acum din sistem. Excesele de zel eu le văd zilnic în instanţe. Starea de arest a ajuns să fie regula în instanţe în dosarele de urmărire penală. Până acum se arestau politicienii, acum se arestează pentru orice”.

După deciziile CCR şi ÎCCJ pe prescripţie, încep să iasă la iveală adevăratele cauze ale prescrierii dosarelor. Toni Neacşu susţine că timp de 4 ani magistraţii au refuzat să aplice decizia interpretativă a CCR pe prescripţie pentru că „au apărat dreptul procurorilor de a ţine un dosar cât mai mult în fişet”:

„În 2016, domnul Morar a înţeles ce se întâmplă în sistemul judiciar iar CCR a devenit inamicul public numărul 1. Din 2016 se încearcă scoaterea CCR din Justiţie. Prin Legile Justiţiei, după 6 ani, reuşesc să scoată CCR din Justiţie. Judecătorii şi procurorii au sfidat decizia CCR din 2018 pe prescripţie, şi-au găsit aliaţi chiar politicienii. Din 2018 până în 2022, judecătorii şi procurorii au ignorat decizia CCR pe prescripţie. Timp de 4 ani magistraţii au apărat dreptul procurorilor de a ţine un dosar cât mai mult în fişet. Este vătămător pentru statul de drept ca procurorul să facă un şantaj asupra persoanelor cercetate, să ţină un dosar cât vrea el. În CSM-ul din care am făcut parte, 8 membri au avut dosare în rem la DNA, s-au închis la sfârşitul mandatului. DNA a ţinut dosarele pe CSM ca o ameninţare pe judecători şi procurori. Avem răspunsul pentru care magistraţii şi-au dorit termene de prescripţie lungi, ca să poată să facă ce vor pe o perioadă foarte lungă de timp”.

Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător şi fost membru CSM este de părere că noile Legi ale Justiţiei au grave probleme de constituţionalitate şi întorc Justiţia română în urmă cu 20 de ani, pe vremea Rodicăi Stănoiu, când „şeful instanţei tăia şi spânzura”:

„Nu înţeleg de ce la dezbaterile din Parlament pe Legile Justiţiei nu au fost prezenţi şi avocaţii. Legile Justiţiei sunt foarte proaste în ansamblul lor. Eu am prins sistemul „Stănoiu” în care şeful instanţei tăia şi spânzura, acum se revine la acest sistem. Toţi procurorii şi judecătorii din România vor fi subordonaţi unor persoane cu funcţii de conducere, cu privilegii şi cu puteri nemaivăzute. Procurorul General al României, numit politic, poate controla orice soluţie a oricărui procuror din ţară. Este evident că s-a creat un sistem ierarhic, de autoritate cum nu s-a mai văzut în 20 de ani. Prezenţa magistraţilor la dezbaterile Legilor Justiţiei nici nu prea a contat. (...) A fost absurd, abracadabrant, au fost amendamente care au ieşit din spuma mării şi au intrat în legi. Avocatul Poporului a contestat pe 4 subiecte punctuale, cele 3 legi au fost atacate de USR la CCR. A fost de nesuportat: în Senatul României, invocându-se o situaţie absolut excepţională, legile au fost adoptate fără dezbatere pe articole. Modalitatea în care au fost adoptate Legile Justiţiei afectează chiar constituţionalitatea lor. Eu sper că de acolo se va pleca cu analiza în CCR şi este greu ca Legile Justiţiei să treacă de examenul CCR. Prin Legile Justiţiei deciziile CCR şi ÎCCJ, ambele obligatorii, devin facultative pentru judecători, asta s-a urmărit. Ministrul Cătălin Predoiu a îngenuncheat CCR. Judecătorul devine arbitru pe legea pe care o va aplica, se va ajunge la haos şi la discreţionarism”.

Toni Neacşu a declarat în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News că nu crede că România va intra în Schengen până la sfârşitul anului şi nici nu va scăpa de MCV. Mai mult, Neacşu este de părere că analiza Comisiei de la Veneţia va fi negativă pe Legile Justiţiei:

„Habar nu am de ce ÎCCJ n-a contestat legile justiţiei la CCR, este o foarte mare dezamăgire, nu înţeleg. Nu ştiu ce jocuri face Înalta Curte şi mă şi sperie puţin acest lucru. Neconstituţionalitatea Legilor Justiţiei este atât de evidentă, ÎCCJ avea obligaţia morală să conteste legile. Nu vreau să accept că se va trece peste viciile grave de neconstituţionalitate din Legile Justiţiei. În mod cert, Legile Justiţiei nu au legătură nici cu Schengen şi nici cu MCV. Legile Justiţiei arată aşa pentru că s-a dat satisfacţie unor judecători şi procurori exaltaţi. Legile Justiţiei nu aduc nimic bun României. Nu ştiu cum ar putea nişte oameni întregi la cap de la CCR să creadă că forma Legilor Justiţiei dă satisfacţie unor aşteptări europene. Prin aceste Legi ale Justiţiei ne întoarcem înainte de 2004, poate ne amintim cum arăta Justiţia atunci. Nu poţi să dai Constituţia României la o parte, pentru nimic în lumea aceasta. Dacă ceva este previzibil cu adevărat este că nu intrăm nici în Schengen şi nici MCV nu se va ridica. De la PSD mi se spune că este o mică scenografie pe care o facem cu toţii pentru că din nou modificăm legile. Sper să nu asistăm la astfel de jocuri, cred că CCR îşi citeşte propriile decizii pe supremaţia Constituţiei. În logica discursului PNL, care promovează Legile Justiţiei, trebuia aşteptată analiza comisiei de la Veneţia. Ani de zile Cătălin Predoiu ne-a spus cât de important este avizul Comisiei de la Veneţia. O altă certitudine este că analiza Comisiei de la Veneţia va fi negativă pe Legile Justiţiei. Dacă Legile Justiţiei trec de CCR se datorează voinţei PSD. PSD nu înţelege că a votat în Parlament împotriva propriului instinct de conservare, ei vor fi victimele principale ale Legilor Justiţiei”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici