- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alina Gorghiu, despre Paul-Philippe al României: Statul român a avut dreptate
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat, luni, în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanţa din România, anunţă Alina Gorghiu: „Statul român a avut dreptate”.
„Statul român a avut dreptate. CJUE a stabilit clar că justiţia din Franţa nu a procedat corect în dosarul privind mandatul european de arestare pe numele fugarului Paul-Philippe al României. Mulţumesc tuturor instituţiilor române şi celor care au înţeles că fenomenul fugarilor trebuie tratat serios, indiferent de statul care trebuie să îi predea. Mesajul meu ca ministru este că, din respect pentru justiţia din România, fiecare fugar trebuie adus înapoi în ţară, trebuie să-şi execute pedeapsa în penitenciarele din România. Vă asigur că vom continua să facem orice demers necesar pentru ca justiţia să meargă până la capăt”, transmite ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce enclava palestiniană
-
DNA despre scandalul panourilor: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană
-
Procurorii din New York spun că se vor opune respingerii condamnării lui Trump
Alina Gorghiu precizează:
La data de 30.04.2024, Curtea de Apel Braşov a depus la CJUE o cerere de decizie preliminară, adresând Curţii întrebări care vizează aspecte privind respectarea legislaţiei UE în materia mandatului european de arestare în cazul predării fugarului menţionat.
La data de 29.07.2024, CJUE a publicat hotărârea, prin care a stabilit refuzul executării mandatului de către o autoritate de executare nu atrage refuzul de către un alt stat membru: „Fiecare autoritate de executare trebuie să facă propria analiză în care să fie avute în vedere şi motivele de refuz invocate anterior. Concomitent, autoritatea emitentă poate menţine validitatea mandatului european, după efectuarea propriei analize cu privire la motivele de refuz invocate”.
De asemenea, decizia Comisiei de Control a fişierelor Interpol (CCF) nu poate justifica, în sine, refuzul executării mandatului, dar poate fi luată în considerare la fundamentarea deciziei.
Ulterior deciziei de refuzare a predării, autoritatea emitentă poate decide cu privire la validitatea mandatului fără a fi necesară sesizarea CJUE, cu excepţia cazului în care decizia care va trebui adoptată nu este supusă unei căi de atac.
Executarea mandatului nu poate fi refuzată pe motiv că procesul verbal de depunere a jurământului de un judecător din completul care a soluţionat cauza internă nu poate fi găsit sau a fost depus numai la numirea în calitate de procuror.
Autoritatea emitentă nu poate participa în calitate de parte la procedura privind executarea mandatului.
Autoritatea de executare nu poate refuza predarea întemeindu-se pe condiţiile de detenţie de care a luat la cunoştinţă fără consultarea statului emitent. Nu poate fi avut în vedere un standard mai ridicat în materie de condiţii de detenţie decât cel garantat de normele internaţionale.
Hotărârea CJUE interpretează dreptul UE aplicabil în speţă, nu îl aplică efectiv. Dar interpretarea este obligatorie pentru toate statele membre.
Statul român va comunica această decizie către instanţa din Malta, aceasta urmând să se pronunţe referitor la predarea lui Paul-Philippe al României.
La data de 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Braşov a emis MEA împotriva lui Paul-Philippe al României, în vederea executării pedepsei definitive de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu.
Pe 28 iunie 2022, fugarul a fost arestat în Franţa, fiind declanşată o procedură de predare în privinţa sa. Această procedură a fost încheiată printr-o hotărâre a Curţii de Apel din Paris, rămasă definitivă, prin care refuza executarea MEA emis de autorităţile române.
Decizia de refuz a instanţei franceze a fost întemeiată pe motivarea că locul de păstrare a proceselor verbale de depunere a jurământului de către judecători ar fi incert. Iar această deficienţă sistemică ar fi avut incidenţă asupra procedurii penale împotriva lui Paul-Philippe al României în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din moment ce procesul verbal de depunere a jurământului de către unul dintre cei trei judecători din completul de judecată care a trebuit să judece cauza în discuţie nu ar fi putut fi găsit, iar un alt judecător din cadrul acestui complet de judecată ar fi depus jurământul numai în calitate de procuror.
La data de 29 aprilie 2024, fugarul a fost arestat în Malta în temeiul mandatului european de arestare emis împotriva sa. În aceeaşi zi, autoritatea judiciară de executare malteză a solicitat instanţei din România informaţii suplimentare, precizând că Paul-Philippe al României invocase hotărârea Curţii de Apel din Paris.
La data de 20.05.2024, autorităţile malteze au refuzat executarea mandatului având în vedere condiţiile de detenţie de care ar beneficia persoana în cauză în România în eventualitatea predării, decizie care a fost casată cu trimitere spre rejudecare.
Ulterior, instanţa de fond din Malta a dispus predarea fugarului, însă aceasta a fost atacată.
La data de 31.07.2024 este aşteptată decizia acestei instanţe sub aspectul predării lui Paul-Philippe al României.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO