- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AMR - Prin acuzaţiile lui Băsescu, sistemul judiciar intră în etapa similară domniei lui Caligula
Vicepreşedintele AMR Mona Pivniceru a apreciat, vineri, că, prin acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa judecătorului în cazul Bordei, sistemul judiciar a intrat într-o etapă similară domniei lui Caligula, când magistraţii erau acuzaţi după cum bătea vântul puterii.
AMR - Prin acuzaţiile lui Băsescu, sistemul judiciar intră în etapa similară domniei lui Caligula (Imagine: Mediafax Foto)
Ea a apreciat că în 15 de ani de existenţă post-revoluţionară a AMR, 13 miniştri ai Justiţiei s-au înscris într-o aprigă şi declamatorie cursă pentru reformă.
"Unii dintre ei şi-au revendicat identităţi precum Ioana D’Arc, ori Robin Hood, selecţia depinzând de epoca în care s-au putut situa în raport de gradul de maturizare la care au ajuns, încercând fiecare, după priceperea proprie, să reformeze un sistem judiciar dincolo de exterioritatea căruia nu au trecut niciodată", a spus judecătoarea Pivniceru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Ea a făcut referire la "vorba lui Murphy potrivit căreia dacă tot ce ai este un ciocan, toate obiectele din jur îţi par cuie".
În opinia liderului AMR, justiţia în timpul lui Caligula nu e departe de fresca justiţiei contemporane în România de azi.
"Un statut de suspect în robă obligat la tăcere – aceasta este judecătorul român al anului 2008, cu reglementări de statut incluse în coşul, pardon, Parchetul de reformă livrat sub forma Legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei (asumat de Guvernul Tăriceanu la propunerea fostului ministru Monica Macovei – n. red.), din care doar partea grotescă a reglementării privitoare la statutul judecătorului a mai rămas în fiinţă încă, restul dispoziţiilor privitoare la proprietate trebuind a fi din nou modificate ca urmare a condamnării României de către CEDO ori ca efect al constatării neconstituţionalităţii lor", a afimat Pivniceru.
În acest context, Mona Pivniceru a susţinut că, prin urmare, contestabilitatea şi suspiciunea publică "insuflată difuz ori declamată în termeni precişi, este deviza sub care se situează exerciţiul puterii judecătoreşti în România, spaţiu devenit european în acte la 1 ianuarie 2007, având în spate însă o lungă tradiţie de acte şi documente internaţionale privitoare la independenţa puterii judecătoreşti".
Potrivit lui Pivniceru, magistratul care judecă orice cauză sub spectrul cercetării sale penale ori a răspunderii disciplinare sau materiale, arătat cu degetul pe stradă "de cetăţean, ori de colegii de clasă ai copiilor săi, strigat cu apelativul «infractor, dinozaur, corupt, şpăgar», după distinsul vocabular de portofoliu al unor guvernanţi – nu prea pare cel care a făcut legea care încalcă proprietatea cetăţeanului, or o manevrează pentru a nu i-o mai restitui vreodată şi nici cel care reglementează situaţia juridică a unor cetăţeni în detrimentul altora cum sunt contractele de închiriere sau neexecutarea hotărârilor judecătoreşti".
"Pe de altă parte, nu poate fi nici cel care stă la baza trenării în judecăţi până la exasperarea cetăţeanului a cauzelor, deoarece nu el a distrus, pardon modificat, logica simplă a competenţelor instanţelor de judecată pe care este chemat în mod strict să le aplice şi nici nu poate să aleagă pedepsirea sau achitarea infractorilor sau soluţionarea cauzelor de altă natură, după ori sub presiunea simpatiei ori antipatiei opiniei publice faţă de justiţiabil sau de scandalurile publice născute spontan sau nu în jurul acestora", a explicat ironic Pivniceru.
Astfel, Pivniceru a afirmat că, după 15 ani de activitate AMR, e greu de făcut un bilanţ în ceea ce priveşte a stopa dezolanta şi periculoasa stare publică. "Nu pare sigur faptul că, dacă am câştigat garantul independenţei din rândul corpului de magistraţi, Consiliul Superior al Magistraturii chiar se comportă ca atare având autoritatea morală şi tăria să preia şi să impună verticalitate în sistem”.Potrivit lui Pivniceru, tot nesigur pare şi faptul că vreodată va dori cineva să limpezească în conştiinţa publică termenii juridici, instituţii publice, sistemul judiciar ori complicatele mecanisme juridice, în aşa fel încât cetăţeanul să analizeze conduita fiecăruia doar după propria sa conştiinţă.
În final, judecătoarea a subliniat că acesta este cel mai mare pericol care pândeşte corpul de judecători, respectiv izolarea în sistem, încheindu-şi discursul cu tot cu una din legile lui Murphy: "Zâmbeşte, mâine va fi şi mai rău!”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B 1 Tv, că judecătorul care i-a dat omului de afaceri Costică Constanda dreptul să construiască este corupt, referindu-se la situaţia legată de Parcul Bordei.
Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, a spus, joi, că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia "judecătorul care a soluţionat cauza - Parcul Bordei - este corupt" încalcă prezumţia de nevinovăţie.Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu, a susţinut, vineri, la aniversarea a 75 de ani de activitate a instituţiei, că este nefiresc ca un judecător să trăiască într-un mediu acid, să fie hărţuit şi discreditat, iar acest lucru să se facă de la cele mai înalte niveluri.
"Nu este uşor să luptăm pentru independenţa justiţiei şi a magistraţilor. S-a încercat de multe ori, sub diferite forme, ca această independenţă clamată să ni se pretindă, dar de fapt în subtext să fie destul de afectată. Cum" Luările de poziţie, acuzaţiile individuale, grupurile de interese sau politice care au încercat şi încă încearcă, vorbind de independenţa justiţiei, de fapt să i-o ştirbească. Este nefiresc ca un judecător să trăiască sub acest mediu acid, să fie hărţuit şi discreditat şi acest lucru să se întâmple de la cele mai înalte niveluri", a declarat judecătoarea Viorica Costiniu.
Ea s-a întrebat ce încredere mai poate avea justiţiabilul în acest context.
"Sigur, judecătorul sau procurorul se confruntă cu această legislaţie în cavalcadă, este greu să faci faţă la ceea ci ni se întâmplă, cu atât mai mult cu cât reorganizarea sistemică de care vorbim de atâţia ani a justiţiei nu a avut loc", a mai afirmat Viorica Costiniu.
În opinia liderului AMR, o mare durere a acestui corp profesional rămâne legea privind Ministerul Public, în cadrul căruia anumite dispoziţii se aplică unor procurorii, altele altora.
Viorica Costiniu a mai spus că de câţiva ani corpul de magistraţi s-a reîntinerit, peste 60-70 la sută din membrii acestui corp profesional, la acest moment, sunt colegi care au început activitatea după 1990.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:24
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
-
astăzi, 18:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul