- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Articolul privind competenţa procurorilor militari în cauze cu militari şi civili, neconstituţional
Curtea Constituţională a decis, miercuri, că articolul 3, alineatul 2 din Legea 356/2006 de modificare şi completare a Codului de procedură penală privind competenţa procurorilor militari în dosare în care sunt anchetaţi militari şi civili este neconstituţional.
Articolul privind competenţa procurorilor militari în cauze cu militari şi civili, neconstituţional
Concret, în urma acestei decizii a Curţii Constituţionale, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare în care sunt cercetaţi exclusiv militari. Dosarele în care sunt anchetaţi şi militari şi civili vor fi cercetate de procurori civili. În această ultimă situaţie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui să preia ancheta din stadiul în care se află, urmând să decidă asupra probelor şi actelor de urmărire efectuate.
Curtea Constituţională a fost sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate privind prevederi ale Legii 356/2006 de modificare şi completare a Codului de procedură penală. Potrivit legii, "cauzele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată la parchetele ori instanţele militare la data intrării în vigoare a prezentei legi, date în competenţa parchetelor sau instanţelor civile, vor continua să fie urmărite ori judecate de parchetele sau instanţele militare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Excepţia de neconstituţionalitate a fost invocată, în 12 iunie, în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în procesul cadrelor militare acuzate de fraudarea a sute de persoane fizice şi a Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) cu peste 450.000 de lei. În acest caz au fost trimise în judecată nouă persoane, dintre care şapte ofiţeri în rezervă şi doi civili.
Avocaţii au susţinut că prevederi ale Legii 356/2006 contravin articolelor 15, 20 şi 35 din Constituţie referitoare la aplicarea legii mai favorabile, aplicarea cu prioritate a tratatelor internaţionale la care România este parte şi la competenţa instanţelor civile în cazuri de indivizbilitate.
În susţinerea excepţiei, avocaţii părţilor au invocat şi o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care s-a atras atenţia asupra faptului că procurorul militar nu poate îndeplini criteriile de obiectivitate cerute de lege, fiind dublu subordonat, pe de o parte faţă de Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei, iar pe de altă parte, faţă de Ministerul Apărării Naţionale. În aceste condiţii, avocaţii au arătat că procurorul militar ar putea fi influenţat în luarea unei decizii în cursul urmării penale de stimulentele finciare pe care le primeşte potrivit Statutului cadrelor militare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.