Braşov: Propunerea de arestare a lui Cristian Cioacă, judecată miercuri, la ora 16.00

Propunerea procurorilor DIICOT Braşov, de arestare a poliţistului Cristian Cioacă, suspectat de uciderea soţiei sale Elodia Ghinescu şi reţinut într-un alt dosar, va fi judecată de Curtea de Apel Braşov miercuri de la ora 16.00.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Braşov: Propunerea de arestare a lui Cristian Cioacă, judecată miercuri, la ora 16.00

Alte două persoane, între care un poliţist, cercetate în dosarul pentru care a fost reţinut Cioacă

Iniţial, jurnaliştii au fost anunţaţi că propunerea de arestare a lui Cioacă va fi judecată de Curtea de Apel începând cu ora 11.00.

Roxana Crifu, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Braşov, a declarat că magistraţii au primut dosarul de la DIICOT Braşov în jurul orei 13.00, iar în aceste condiţii s-a decis ca propunerea de arestare preventivă a lui Cioacă să fie judecată începând cu ora 16.00.

Conform sursei citate, la ora 16.00 la Curtea de Apel Braşov va fi adus şi Cristian Cioacă, aflat în arestul DIICOT Braşov.

Alte două persoane, printre care un ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Braşov, sunt cercetate alături de Cristian Cioacă, pentru violarea corespondenţei avocatei Elodia Ghinescu, informează Parchetul instanţei supreme.

Emil Rada, comisar şef la IPJ Braşov, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că Marius Sebastian Breazu, ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Braşov, cercetat alături de Cristian Cioacă pentru violarea corespondenţei avocatei Elodia Ghinescu, este plecat din ţară, într-o misiune lângă Noua Zeelandă.

Sursa citată a precizat că Breazu a plecat din ţară după sărbătorile de iarnă, pentru o perioadă de şase luni sau un an, fiind "trimis de Inspectoratul General al Poliţiei Române, într-o misiune internaţională".

Potrivit sursei citate, în cazul în care pe numele lui Breazu va fi emis mandat de arestare, atunci acesta va fi chemat în ţară.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Biroul Teritorial Braşov, au dispus, marţi, începerea urmăririi penale în cauza constituită ca urmare a plângerilor formulate de familia avocatei dispărute din Braşov şi a Baroului de Avocaţi din Braşov faţă de Cioacă - pentru instigare la acces fără drept la sisteme informatice, instigare la restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi instigare la transferul neautorizat de date informatice, fapte aflate în concurs real, precum şi faţă de Marius Sebastian Breazu şi Marius Adrian Niţu - pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi transfer neautorizat de date informatice, fapte aflate, de asemenea, în concurs real.

Prin ordonanţe emise de procuror, la aceeaşi dată, au fost dispuse punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Cioacă şi Niţu.

Conform Parchetului, Cristian Cioacă i-a determinat pe Breazu şi Niţu să acceseze fără drept sisteme informatice prin înlăturarea parolelor de acces, în scopul obţinerii conţinutului mesajelor de poştă electronică destinate avocatei Ghinescu Elodia-Marilena. De asemenea, i-a determinat pe aceştia să restricţioneze fără drept accesul la adresele de e-mail respective şi să transfere neautorizat date dintr-un sistem informatic.

În data de 02 septembrie 2007, înainte de sesizarea poliţiei cu privire la „dispariţia” soţiei, Cioacă, însoţit de Breazu (ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ Braşov) s-au deplasat la Cabinetul de Avocatură "Ghinescu Elodia" din municipiul Braşov şi au accesat fără drept laptopul utilizat în mod exclusiv de către avocată.

Cel care a accesat ilegal sistemul informatic a fost Breazu, la solicitarea şi îndemnul lui Cioacă, prin utilizarea frauduloasă a parolei de autentificare, în scopul obţinerii conţinutului mesajelor e-mail adresate avocatei Ghinescu.

Datele informatice obţinute, prin accesul fără drept, au fost transferate neautorizat din laptop pe „memory stick-ul” aparţinându-i Breazu, după verificarea conţinutului corespondenţei electronice acesta aplicând o nouă parolă de acces la adresa de poştă electronică.

În 11 septembrie, Cioacă a predat Poliţiei o unitate PC deţinută la locuinţa proprie, iar în data de 13 septembrie, de la cabinetul avocatei Ghinescu a fost ridicat un laptop, pentru care anchetatorii au dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice informatice asupra celor două sisteme. Raportul a stabilit că sistemul informatic a fost accesat neautorizat, a fost restricţionat accesul la date informatice şi că în 2 septembrie a fost făcut transferul neautorizat de date informatice.

În 22 septembrie, Breazu, la solicitarea expresă a lui Cioacă, a transmis conţinutul mesajelor tip e-mail de pe „memory stick-ul” său la adresa de e-mail aparţinând surorii inculpatului.

Două zile mai târziu, la cererea lui Cioacă, Niţu a accesat fără drept adresa de e-mail identificată în conţinutul mesajelor electronice rămase la adresa avocatei Ghinescu pentru a obţine date, el încălcând astfel măsurile de securitate şi utilizând fraudulos parola de autentificare.

După ce a accesat adresa de mail, Niţu a schimbat parola contului e-mail şi a transferat datele informatice conţinând corespondenţa electronică a avocatei către sora lui Cristian Cioacă. Totodată, Niţu a transferat datele şi către alte persoane, aplicând şi o nouă parolă de acces.

Pentru aceste operaţiuni, Cioacă a transferat într-un cont bancar al prietenei lui Marin Adrian Niţu opt mii de lei (echivalentul a trei mii de dolari).

În perioada imediat următoare, corespondenţa electronică a avocatei Ghinescu a fost publică, relatează Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Tot în data de 15 ianuarie, procurorii DIICOT de la birourile teritoriale Braşov, Ploieşti şi Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Crimă Organizată au efectuat, concomitent, percheziţii la domiciliile lui Breazu, Cioacă şi al surorii lui Cioacă.

Parchetul menţionează că Cioacă a fost citat de procurori pentru data de 15 ianuarie 2008, însă a refuzat să se prezinte la audieri, încheindu-se în acest sens două procese-verbale.

Cristian Cioacă s-a prezentat în faţa anchetatorilor abia în cursul serii de marţi. De asemenea, el a formulat plângere împotriva ordonanţei de reţinere emisă pe numele său, dar aceasta i-a fost respinsă.

În acest caz, procurorii DIICOT au colaborat cu Serviciul Român de Informaţii.

Procurorii au solicitat instanţei de judecată emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile faţă de Cioacă şi Niţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici