- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CAB: Ioana Maria Vlas, eliberată pentru a beneficia de un proces echitabil
Curtea de Apel Bucureşti şi-a motivat, joi, sentinţa prin care a decis ca Ioana Maria Vlas să fie judecată în libertate, explicând că a luat această decizie pentru a-i asigura dreptul la un proces echitabil.
CAB: Ioana Maria Vlas, eliberată pentru a beneficia de un proces echitabil (Imagine: Mediafax Foto)
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în aprilie, că Ioana Maria Vlas poate fi judecată în stare de libertate în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA).
Judecătorii au decis punerea acesteia în libertate, după cinci ani de arest preventiv, deoarece au considerat legală hotărârea Tribunalului Bucureşti prin care se decisese judecarea în libertate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a preluat argumentele judecătorilor Tribunalului Bucureşti care au aplicat articolul 5, paragraful 3 din CEDO, care stipulează că "orice persoană arestată sau deţinută (…) are dreptul de a fi judecată într-un termen rezonabil sau eliberată în cursul procedurii”.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au apreciat că acest dosar este foarte complex, cu un număr mare de investitori şi, prin natura infracţiunilor, după primul ciclu procesual, a fost trimis la rejudecare, ceea ce nu-i poate fi imputat Ioanei Maria Vlas.
În plus, instanţa CAB a apreciat că procesul privind prăbuşirea FNA se va desfăşura destul de lent şi în continuare, din cauza numărului mare de investitori care trebuie citaţi corect.
Judecătorii au considerat că, odată cu trecerea timpului petrecut în închisoare, pericolul ca Ioana Maria Vlas să se sustragă de la ancheta judecătorească a scăzut, iar pericolele pentru ordinea publică şi rezonanţa socială s-au diminuat.
“Menţinerea măsurii arestării preventive prin prisma criteriilor ce derivă din natura şi gravitatea faptei penale, menţinerea temeiurilor care au justificat luarea măsurii, la peste patru ani, ar fi contrară, atât scopului unei asemenea măsuri, bunei desfăşurări a procesului penal, dar şi necesităţii asigurării unui proces echitabil”, se mai arată în motivare.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în aprilie, revocarea mandatului emis pe numele Ioanei Maria Vlas. Ea a fost încarcerată în 27 martie 2003, după ce a fost extrădată, la cererea sa, din Israel şi a stat cinci ani în detenţie.
În dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SC SOV Invest, în perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la Fond, cărora le-ar fi produs o pagubă de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculată la nivelul anului 2000.
Iniţial, în dosarul FNA au mai fost trimişi în judecată Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Istrate. Vântu fusese acuzat de instigare şi participaţie la abuz în serviciu în formă calificată.
În iulie 2004, Tribunalul Bucureşti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNA să fie reanalizate şi completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas să fie judecată în continuare.
FNA a fost lansat, în 11 ianuarie 1999, de societatea financiară SOV Invest (administratorul Fondului Naţional de Invetiţii) şi şi-a întrerupt activitatea în luna mai 2000, în urma prăbuşirii FNI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.