- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera Deputaţilor a postat pe site referatul DNA în cazul Zambaccian
Camera Deputaţilor a postat pe site referatul procurorilor în cazul Zambaccian, din care rezultă că fostul premier Adrian Năstase are în imobil un buncăr format din două încăperi, iar la etajul patru al clădirii deţine un birou acoperit de o cupolă piramidală, cu rol de luminator, scrie Gândul.
Camera Deputaţilor a postat pe site referatul DNA în cazul Zambaccian (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit cotidianului citat, documentul pe care procurorul-şef al DNA l-a adresat Camerei Deputaţilor începe cu descrierea persoanelor din anturajul fostului premier care au participat la construcţia imobilului de patru etaje din centrul Bucureştiului: Irina Jianu, fost inspector de stat în construcţii, Sergiu Sechelariu, om de afaceri şi fratele fostului primar al Bacăului Dumitru Sechelariu.
DNA descrie însă şi interiorul imobilului din Zambaccian, indicând locuri pe care fostul premier nu le-a prezentat presei cu ocazia vizitei în apartamentul său, scrie Gândul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Astfel, la subsolul clădirii a fost construit, la cererea expresă a lui Adrian Năstase, un buncăr format din două încăperi, ambele având pereţii, inclusiv pardoseala şi tavanul, acoperiţi integral cu folie de cupru, peste care au fost aplicate placaje din rigips, respectiv parchet. Buncărul este asigurat cu o uşă masivă din oţel şi racordat la sistemul electric, de climatizare şi securitate al imobilului, notează "Gândul". DNA susţine că buncărul era folosit exclusiv de Adrian Năstase.
Procurorii DNA se referă şi la spaţiile situate la etajul 4 al clădirii, unde se afla biroul lui Adrian Năstase. Potrivit DNA, pe parcursul edificării construcţiei, fostul prim-ministru a solicitat executarea unor lucrări suplimentare. Este vorba despre "o cupolă piramidală având rol de luminator, cu baza de 10 mp, ce a fost amplasată deasupra biroului".
Referatul anchetatorilor mai face referire şi la existenţa unui şemineu şi a unei piscine care au fost montate la acelaşi imobil. DNA mai susţine că mobilierul pentru imobilul din Zambaccian a fost comandat de familia Năstase în Italia, prin intermediul SC Ital Agency RSL Bucharest, firmă administrată de Elena Popescu, soţia fostului ministru PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu.
Aceste lucrări nu figurează în proiectul oficial şi, în consecinţă, cheltuielile aferente nu au fost introduse în contabilitatea firmelor implicate şi nici nu au putut fi facturate, conchid procurorii DNA.
De asemenea, documentul menţionează şi că, în perioada în care era preşedinte al Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase l-a convocat la biroul său pe un martor în dosar, Octavian Creţu, căruia i-a cerut să-i transmită fostului consulul general al României la Hong Kong Ioan Păun să nu facă declaraţii legat de bunurile aduse din China, să nu predea şi să distrugă înscrisurile pe care le deţine în legătură cu aceste bunuri. De asemenea, Năstase i-a transmis lui Păun că, în caz contrar, îl va ataca prin toate mijloacele, inclusiv prin lansarea informaţiei că acesta este ofiţer acoperit.
DNA menţionează că discuţiile dintre Adrian Năstase şi Octavian Creţu, desfăşurate în martie 2006, au fost înregistrate în baza unei autorizaţii legale.
În referatul DNA mai apar şi numele fostului primar al Sectorului 1 al Capitalei, Vasile Gherasim, dar şi cel al grupului de firme UTI. DNA susţine că Adrian Năstase ar fi pretins şi primit de la fostul director general al UTI o parte din contravaloarea unor lucrări executate la trei imobile: în str. Zambaccian, la Cornu şi pe str. Christian Tell.
"În schimbul acestor foloase, evaluate la peste 6 miliarde ROL, fostul prim-ministru al Guvernului României a folosit influenţa şi autoritatea sa, decurgând din funcţia deţinută, pentru a favoriza grupul de firme UTI în încheierea şi derularea unor contracte cu Ministerul Apărării, Guvernul României, Preşedinţie, Parlamentul României", se mai arată în referatul DNA.
Conform documentului, Năstase este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă şi participare improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă.
Documentul e publicat la secţiunea "caseta electronică a deputatului" şi poate fi accesat de oricine. Surse judiciare au declarat pentru ziarul Gândul că demersul Camerei Deputaţilor de a publica pe site-ul propriu referatul procurorilor "nu este normal şi nici legal". "S-a încălcat regula de bază a procedurii penale, care constă în «nepublicitatea» urmăririi penale, ancheta fiind în curs de desfăşurare", au mai precizat aceleaşi surse, citate de Gândul.
În schimb, liderul PRM, Lucian Bolcaş, unul dintre membrii Comisiei Juridice, susţine că postarea referatului DNA pe site-ul Camerei Deputaţilor este perfect legală.
"Nu este nici o problemă, atât timp cât dosarul a ajuns deja în instanţă", a declarat Bolcaş pentru Gândul. La întrebarea de ce, în aceste condiţii, şedinţa subcomisiei care discuta cazul Năstase nu a fost publică, liderul PRM a răspuns că orice ziarist care dorea să aibă acces la dosar trebuia să facă o simplă cerere.
Conducerea Camerei nu a permis accesul la dosarul liderului PSD decât celor şapte raportori, reprezentanţi din partea fiecărui grup parlamentar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO