Cătălin Predoiu: Trebuie recâştigat respectul faţă de actul de justiţie

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut, luni, în cadrul conferinţei cu tema "Rolul jurnalismului de investigaţie în lupta împotriva corupţiei", că trebuie recâştigat respectul faţă de actul de justiţie.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Cătălin Predoiu: Trebuie recâştigat respectul faţă de actul de justiţie

Cătălin Predoiu: Trebuie recâştigat respectul faţă de actul de justiţie (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Cătălin Predoiu a spus că, în cadrul discuţiei purtate cu preşedintele Grupului de State pentru Combaterea Corupţiei (GRECO), Drago Kos, s-a pus problema că "nu se mai vorbeşte de magia actului de justiţiei, alchimia, pasiunea pe care judecătorul o pune în aflarea adevărului, fervoarea procurorului de a duce adevărul în faţa instanţei, devotamenul avocatului de a căuta adevărul pentru clientul său".

"Aceste idealuri trebuie regăsite", a susţinut ministrul Justiţiei.

În legătură cu libertatea presei, Cătălin Predoiu a spus că aduce un amendament principiului că presa este "câinele de pază al democraţiei", întrucât este mai mult decât atât.

"Presa poate ajuta la ajustarea acţiunilor administrative în ce priveşte Ministerul Justiţiei şi pe magistraţi, să evalueze nu numai ce se întâmplă dincolo de bară", a mai spus Predoiu.

Pe de altă parte, demnitarul a susţinut că nu trebuie adoptată politica negării, escamotării, politica struţului atunci când presa redă anumite situaţii, întrucât media este o oglindă.

Totodată, Predoiu a spus că presa ar trebui să dea dovadă de o autocenzură, un autocontrol profesional în ceea ce priveşte redarea informaţiei, în sensul că ştirile trebuie să fie corecte.

Predoiu a subliniat că presa trebuie să fie liberă să scrie chiar dacă "doare", însă cele redate de media sunt "cazuri izolate".

"La rândul lor, magistraţii au obligaţia să reziste la ceea ce consideră ei a fi presiuni. Presiunea nu vine din partea mediei, ci de dincolo şi prin media, dar nu trebuie blamată pentru ceea ce scrie", a susţinut Predoiu.

Acesta a subliniat importanţa dialogului interinstituţional, dialogurile principiale fiind benefice pentru actul de justiţie.

"Presa, ca şi magistratul, caută adevărul. Dacă toată lumea este mânată de căutarea adevărului şi nu de altceva, atunci este un lucru bun", a spus Cătălin Predoiu, adăugând că informaţiile necredibile nu fac decât să piardă interesul publicului.

Totodată, Predoiu a spus că sunt discuţii privind anumite fapte de corupţie, însă abordarea cu profesionalism, echilibru şi bună-credinţă este extrem de importantă.

Preşedintele GRECO, Drago Kos, a afirmat, luni, în cadrul conferinţei privind rolul jurnalismului în lupta împotriva corupţiei, că există o legătură directă între nivelul de corupţie dintr-o ţară şi gradul de libertate a presei.

"Cei care practică corupţia ascund informaţii, nu vor să fie făcute publice respectivele cazuri şi recurg la manipulare", a declarat oficialul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici