Cazul B. Licu intră în „zona crepusculară”. Dezvăluire surpriză a Ministerului Justiţiei, condus de C.Predoiu: nici ordinul ministrului Justiţiei prin care Bogdan Licu a fost numit procuror stagiar nu a fost găsit în evidenţele ministerului

  • După CSM şi Universitatea particulară „Spiru Haret”, şi Ministerul Justiţiei refuză ofere răspunsurile solicitate în cazul Bogdan Licu
  • Culmea, ministerul Justiţiei redirecţionează solicitarea legală în cazul Licu către CSM, după ce săptămâna trecută CSM a refuzat oficial să comunice public examenele pe care le-a dat Bogdan Licu pentru intrarea în magistratură
  • Ministerul Justiţiei sugerează totuşi, prezentând o prevedere legală din 1992, că Bogdan Licu a devenit în 1996 procuror stagiar doar prin numire în baza unui ordin semnat de către ministrul Justiţiei de la acea vreme, Ion Predescu, la propunerea procurorului general, Nicolae Cochinescu
  • Numai că ordinul ministrului Justiţiei prin care a fost numit Bogdan Licu procuror stagiar nu se mai găseşte în ministerul Justiţiei
  • Bogdan Licu a susţinut însă public altceva: că a intrat în Ministerul Public prin examen
Urmărește
3121 afișări
Imaginea articolului Cazul B. Licu intră în „zona crepusculară”. Dezvăluire surpriză a Ministerului Justiţiei, condus de C.Predoiu: nici ordinul ministrului Justiţiei prin care Bogdan Licu a fost numit procuror stagiar nu a fost găsit în evidenţele ministerului

Cazul B. Licu intră în „zona crepusculară”. Dezvăluire surpriză a Ministerului Justiţiei, condus de C.Predoiu: nici ordinul ministrului Justiţiei prin care Bogdan Licu a fost numit procuror stagiar nu a fost găsit în evidenţele ministerului

Într-un răspuns solicitat în baza legii 544/2001, ministerul Justiţiei, condus de Cătălin Predoiu (PNL), refuză să explice care a fost în anul 1996 modalitatea prin care au fost admişi candidaţii în profesia de procuror în Bucureşti, refuză să precizeze care au fost documentele care au stat la baza emiterii ordinului ministrului Justiţiei nr 2017 din 27 noiembrie 1996 prin care Bogdan Licu a fost numit în funcţia de procuror stagiar la Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 3 şi să precizeze ce examene (inclusiv probe) a susţinut acesta pentru admiterea în magistratură dar şi rezultatele obţinute.

Ca atare, în răspuns ministrul Justiţiei anunţă că a redirecţionat solicitarea Mediafax, care în mod specific i-a fost adresată, către CSM, acelaşi CSM care acum o săptămână, pe 5 mai 2022, a refuzat să comunice public examenele pe care Bogdan Licu le-a susţinut pentru intrarea în magistratură.

În acelaşi răspuns oficial, Ministerul Justiţiei prezintă doar condiţiile cumulative în baza legii 92/1992 pe care un candidat trebuia să le îndeplinească pentru a fi numit în funcţia de procuror, şi susţine – în baza aceloraşi prevederi legale – că în 1996 procurorii stagiari erau numiţi prin ordin al ministrului Justiţiei, la propunerea procurorului general al României.

În noiembrie 1996, procuror general al României era Nicolae Cochinescu, ulterior judecător al CCR în perioada 2001-2010, iar ministru al Justiţiei în Guvernul N. Văcăroiu era Ion Predescu, şi el în perioada 2004 – 2013 fiind judecător al Curţii Constituţionale a României, votat de PSD.

Aşadar, din răspunsul Ministerului Justiţiei, se subînţelege faptul că Bogdan Licu n-ar fi dat niciun examen pentru intrarea în 1996 în magistratură, fiind numit doar prin ordin al Ministrului Justiţiei Ion Predescu, la propunerea procurorului general de atunci, Nicolae Cochinescu, dar ministerul Justiţiei, condus de Cătălin Predoiu, refuză să spună explicit acest lucru.

Pe 5 mai 2022, în acelaşi răspuns în care a refuzat să comunice public examenele pe care le-a susţinut Bogdan Licu pentru intrarea în magistratură, CSM a transmis şi numărul actului prin care Bogdan Licu a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3: „ordinul Ministrului Justiţiei nr 2017/ din 27 noiembrie 1996”.

Ulterior, după 3 ani, Bogdan Licu a fost numit în funcţia de procuror prin Decretul nr 103 din 5 aprilie 1999, publicat în Monitorul Oficial nr 191 din 3 mai 1999 şi semnat de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.

Numai că solicitat să pună la dispoziţie în copie ordinul ministrului Justiţiei nr 2017 din 27 noiembrie 1996 prin care Bogdan Licu a fost numit în funcţia de procuror stagiar la Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 3 şi actele care au stat la baza acestuia, dacă acestea există, ministerul Justiţiei condus de Cătălin Predoiu oferă un răspuns surprinzător: „în ceea ce priveşte ordinul ministrului Justiţiei pe care-l solicitaţi, vă comunicăm faptul că, în urma verificărilor, acesta nu a fost identificat în evidenţele instituţiei noastre”.

Refuzurile CSM, ale Universităţii particulare „Spiru Haret” şi ale ministerului Justiţiei de a comunica public informaţii în cazul Bogdan Licu contrastează chiar cu anunţul făcut de Bogdan Licu, atunci când a fost audiat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor pentru a deveni judecător CCR.

Bogdan Licu a susţinut însă public că a intrat în Ministerul Public prin examen:

„Nu voiam să vă spun dar vizavi de o întrebare care a fost pusă, să ştiţi domnule deputat că, după absolvirea facultăţii, am intrat în Ministerul Public prin examen. La 6 luni am susţinut un examen de semnătură - aşa se numea la acea dată, după 2 ani am susţinut examen de definitivat şi aţi putea să cereţi şi notele de la examenul de definitivat. Nu voiam să răspund dar să ştiţi că nu pot să spun că-mi fac cinste notele din facultate şi nu este o scuză, dar să ştiţi că eu muncesc de la 18 ani, tatăl meu a decedat când eu eram mic şi am făcut facultatea trebuind să-mi întreţin familia. Repet, nu este o scuză, dar am simţit nevoia să spun acest lucru”, a spus Bogdan Licu.

La propunerea PSD, Bogdan Licu a fost votat pe 3 mai 2022 de către parlamentarii PSD, PNL şi UDMR din Camera Deputaţilor pentru a fi numit judecător CCR, numirea sa – din cauza controverselor – fiind contestată de USR la Curtea Constituţională.

 

DOC - 2022-05-13-142757 by Mediafax.ro on Scribd

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici