Cazul fostului director RADET ajunge la instanţa supremă

Dosarul fostului director general al RADET Gheorghe Dabela va fi trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care trebuie să decidă dacă procesul va fi soluţionat de o instanţă militară sau de una civilă.

Urmărește
10 afișări

Decizia a fost luată, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, întrucât printre inculpaţi este şi un fost ofiţer superior SRI. Curtea de Apel Bucureşti a primit acest dosar de la Curtea Militară de Apel Bucureşti.

În acest caz, procurorii anticorupţie au stabilit că în perioada 1998 - 2002, persoane din conducerea RADET Bucureşti şi intermediari ar fi pretins şi primit, în mod repetat, de la reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH, bani şi bunuri în valoare totală de peste jumătate de milion de mărci germane, prin transferuri bancare sau cash, pentru încheierea contractului economic şi pentru asigurarea ritmicităţii plăţilor pe care urma să le efectueze.

Fostul director general al regiei, Ioan Gheorghe Dabela, ar fi primit mită 100.000 de euro, restul până la 500.000 de euro fiind împărţiţi între cei şapte complici ai acestuia.

Reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsaneriung GmbH au încheiat cu RADET, la începutul anului 1999, un contract în valoare de 22 de milioane de mărci germane, pentru reabilitarea a 25 de kilometri de conductă de transport a agentului termic, derulat prin filiala la Bucureşti de firma germană.

Potrivit procurorilor anticorupţie, responsabilii RADET ar fi cerut în mod repetat mită pentru realizarea contractului de investiţii. Contractul ar fi fost atribuit fără licitaţie şi s-a derulat pînă în momentul în care Primăria Capitalei a invocat, la sfîrşitul lui 1999, intrarea în incapacitate de plată, după ce conturile sale au fost blocate.

Probele strânse de anchetatori au arătat că Gheorghe Dabela a mai pretins şi primit sume de bani şi alte bunuri - printre care şi trei autoturisme de lux - de la reprezentanţii a trei societăţi comerciale româneşti care aveau relaţii economice cu RADET, ca să accepte încheierea unor contracte, derularea lor în cît mai bune condiţii şi, în special, ritmicitatea plăţilor către aceşti parteneri.

Alături de Dabela au mai fost judecaţi, de către Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, Mihai Radu Cucuiu - fost director tehnic la RADET, Liana Uzunov - fost director comercial la aceeaşi regie, Ion Fătu - fost director general în cadrul Ministerului Industriilor şi Resurselor. Cei trei au fost acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În timp ce primii doi au primit câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, ultimul a fost condamnat la trei ani de detenţie.

Potrivit procurorilor, aceştia au primit, în mod repetat, de la reprezentanţii germani diverse sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 15.000 de euro pentru derularea negocierilor şi implementarea tehnologiei germane în reţeaua de termoficare bucureşteană.

În acelaşi dosar, a mai fost trimis în judecată Valentin Gabriel Carali, fost ofiţer superior în cadrul Serviciului Român de Informaţii, acuzat şi el de luare de mită, complicitate la luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fapte aflate în concurs real şi în formă continuată. Valentin Carali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Procurorii au stabilit că Valentin Carali, ca ofiţer de obiectiv în cadrul Direcţiei economice a SRI, răspundea direct, pe linie de serviciu, de RADET Bucureşti şi Ministerul Industriilor şi Resurselor. În această calitate, el putea interveni pe lîngă directorii regiei bucureştene pentru acceptarea tehnologiei germane de reabilitare a reţelei de termoficare din capitală. Suma totală primită de Carali pentru intermedierea negocierilor a fost stabilită de procurori la peste 47.000 deeuro şi 22.500 de mărci germane.

În cazul celor patru germani (printre care Rudi Donath şi Knud Gunter Gerdes), procurorii români au dispus transferarea procedurii în materie penală Parchetului din Hanovra, pentru continuarea cercetărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici