CC: Plângerea împotriva lui Vida, o ingerinţă fără precedent în justiţia constituţională

Deschiderea unui dosar penal privind procedurile specifice ale Curţii Constituţionale, cum este alegerea preşedintelui în funcţie de înnoirea periodică a Curţii, constituie o ingerinţă fără precedent în funcţionarea justiţiei constituţionale din România, a comunicat, joi, Curtea.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului CC: Plângerea împotriva lui Vida, o ingerinţă fără precedent în justiţia constituţională

CC: Plângerea împotriva lui Vida, o ingerinţă fără precedent în justiţia constituţională

Într-un comunicat al Curţii Constituţionale (CC) se explică procedura prin care preşedintele Curţii, Ioan Vida, este încă în funcţie, deşi a fost numit în 10 iunie 2004, subliniindu-se că decalarea s-a produs în anul 1998, când instituţiile statului nu s-au conformat legii.

Comunicatul CC survine plângerii penale formulată de Asociaţia 21 Decembrie 1989 la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, împotriva preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, a fost desemnat în 10 iunie 2004, pentru un mandat de trei ani, el fiind numit ca judecător în 17 mai 2001 pentru un mandat de nouă ani.

Conform Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, “judecătorii Curţii îşi vor exercita funcţia de la data depunerii jurământului", intrarea în exerciţiul funcţiei de judecător fiind condiţionată de depunerea jurământului în faţa preşedintelui României şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Ioan Vida a depus jurământul la 7 iunie 2001, urmând să exercite funcţia de judecător al Curţii Constituţionale pentru un mandat de 9 ani.  Înnoirea Curţii cu o treime din numărul judecătorilor are loc din 3 în 3 ani, potrivit Constituţiei, alegerea preşedintelui, pentru un mandat de 3 ani, reprezintă atributul exclusiv al Curţii înnoite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici