- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CC, sesizată cu o excepţie invocată în dosarul fostului procuror Ciofu
Procesul în care fostul procuror Ioan Ciofu este judecat pentru corupţie a fost suspendat, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis trimiterea cauzei la Curtea Constituţională, pentru soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate.
CC, sesizată cu o excepţie invocată în dosarul fostului procuror Ciofu
Avocaţii din dosar au invocat, în 26 septembrie, în faţa magistraţilor Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, excepţia de neconstituţionalitate a articolului 172, alineatul 1 din Codul de procedură penală.
Apărătorii au susţinut că, prin modificările aduse legislaţiei penale prin Legea 356/2006, dreptul la apărare în timpul urmăririi penale a fost restrâns doar la asistenţă judiciară.
Conform articolului 172, alineatul 1, modificat, "în cursul urmăririi penale, apărătorul învinuitului sau inculpatului are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală care implică audierea sau prezenţa învinuitului sau inculpatului căruia îi asigură apărarea şi poate formula cereri şi depune memorii. Lipsa apărătorului nu împiedică efectuarea actului de urmărire penală, dacă există dovada că apărătorul a fost încunoştinţat de data şi ora efectuării actului. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, Internet sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Potrivit avocaţilor, noua formă a articolului 172 (1), încalcă articolele constituţionale 16 (alineatele 1 şi 3) privind egalitatea în drepturi, 21 (alineatele 1 şi 3) privind accesul liber la justiţie şi 24 privind dreptul la apărare.
Secţia penală a respins cererea avocaţilor de trimitere a cauzei la Curtea Constituţională, dar Completul de nouă judecători a hotărât contrariul.
La începutul lunii aprilie, avocaţii au cerut magistraţilor trimiterea cauzei la Curtea Constituţională, invocând neconstituţionalitatea articolului 145 alineatul 2 din Codul de procedură penală. Cererea a fost respinsă.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, în 19 aprilie, cererea de pensionare, începând cu 1 mai, a lui Ioan Ciofu.
Ioan Ciofu, de la Parchetul Curţii de Apel Iaşi, a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii ianuarie, de procurorii anticorupţie, alături de Maricica Ioviţă, care i-ar fi dat magistratului bani pentru ca omul de afaceri Adrian Porumboiu să fie învinuit de infracţiuni economice.
DNA informa că, în perioada mai - august 2006, Ioan Ciofu, în calitate de procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ar fi pretins şi primit eşalonat, de la învinuita Maricica Ioviţă, foloase în sumă totală de aproximativ 10.000 de euro, reprezentând bani (5.500 de euro şi 4.000 de lei) şi bilete de avion pe numele rudelor, pentru călătorii în oraşe din Europa şi Asia.
Cei doi au fost arestaţi preventiv la începutul lunii octombrie a anului trecut, ei fiind eliberaţi după ce Completul de nouă judecători a instanţei supreme a decis înlocuirea acestei măsuri cu interdicţia de a părăsi ţara.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO