CCR: Procurorii DNA nu mai pot cerceta fapte pentru care nu au competenţă

  • DNA nu mai poate cerceta fapte pentru care nu are competenţă, a decis CCR.
  • CCR: ”Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie sunt neconstituţionale.”
Urmărește
979 afișări
Imaginea articolului CCR: Procurorii DNA nu mai pot cerceta fapte pentru care nu au competenţă

CCR: Procurorii DNA nu mai pot cerceta fapte pentru care nu au competenţă

Prevederea potrivit căreia, în cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul DNA  poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă, este neconstituţională, au decis judecătorii CCR.

”Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie sunt neconstituţionale”, anunţă CCR.

Dispoziţiile art. 13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, constatate ca fiind neconstituţionale, au următorul cuprins: „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă”.

„Pentru pronunţarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esenţă, dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, consacrate de art.21 alin.(3) şi art.24 din Constituţie, precum şi de art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispoziţiile procesual penale ce reglementează competenţa organelor de urmărire penală, care, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr.302 din 4 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii absolute”, transmite Curtea Constituţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici