CEDO condamnă România pentru rele tratamente şi discriminare faţă de romi
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru rele tratamente şi discriminare, obligând statul român să plătească 15.000 de euro unui băiat de etnie romă din judeţul Suceava care a fost bătut în timpul unei razii a poliţiei din 2001.
CEDO condamnă România pentru rele tratamente şi discriminare faţă de romi
"În 4 martie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publică hotărârea în cazul Stoica vs. România, referitoare la acte de violenţă motivate rasial împotriva lui Constantin Stoica, un tânăr rom de 14 ani, de către ofiţeri de poliţie din satul Gulia, comuna Dolhasca, judeţul Suceava şi la derularea anchetei oficiale", se arată într-un comunicat al organizaţiei Romani Criss remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
În data de 3 aprilie 2001, patru ofiţeri de poliţie şi şeful Secţiei de poliţie Dolhasca, împreună cu şase gardieni publici, s-au dus într-un bar din comună pentru a verifica documentele proprietarului, unde au intrat în conflict cu mai mulţi romi din local şi din apropierea acestuia. Ulterior, viceprimarul le-a cerut poliţiştilor "să dea o lecţie" romilor.
Constantin Stoica a fost printre persoanele agresate de poliţişti, el fiind bătut până când a leşinat. Băiatul i-a rugat pe politişti să nu-l lovească pentru că fusese operat recent la cap, însă aceştia au continuat să dea în el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
-
Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
"Câteva persoane, inclusiv colegii de clasă ai copilului, au fost martori la incident, în timp ce viceprimarul şi ofiţerii de poliţie făceau remarci rasiste", se mai arată în comunicatul Romani Criss.
În urma agresiunii, tânărul a fost diagnosticat cu "echimoze, contuzii toracice şi excoriaţii, produse de un obiect contondent". În 12 aprilie 2001, Comisia pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap a stabilit că baiatul suferă de handicap de gradul întâi.
Tatăl băiatului a depus plângere, însă instanţele române au hotărât neînceperea urmăririi penale împotriva poliţiştilor, motivând că nu a fost dovedit că rănile lui Constantin Stoica au fost provocate de ofiţerii de poliţie.
Curtea de la Strasbourg a decis că în acest caz au fost încălcate articolului 3 privind interzicerea tratamentelor inumane şi degradante şi a articolului 14 privind interzicerea discriminării din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precizează sursa citată.
"Curtea Europeană a reţinut că Guvernul nu a făcut dovada că rănile lui Constantin Stoica au fost provocate de altcineva în afară de poliţişti şi că autorităţile române nu au derulat o anchetă efectivă a cazului de faţă, încălcând aşadar articolul 3. Cu privire la articolul 14, Curtea a notat că autorităţile nu au fost imparţiale în analizarea dovezilor, care indicau clar că tratamentele rele au fost motivate rasial", se mai arată în comunicatul Romani Criss.
Constantin Decebal Stoica a fost reprezentat la CEDO de Romani Criss şi de Centrul European pentru Drepturile Romilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO