Cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak, mulţumiţi de decizia ICCJ

Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian şi Sorin Mişcoci, cei trei jurnalişti români răpiţi în martie 2005 în Irak, s-au arătat mulţumiţi de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri sirian Omar Hayssam acuzat de răpirea lor.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak, mulţumiţi de decizia ICCJ

Cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak, mulţumiţi de decizia ICCJ

Ziarista Marie Jeanne Ion este mulţumită că procesul lui Omar Hayssam s-a încheiat, la aproape trei ani de la răpirea jurnaliştilor, dar are rezerve în privinţa recuperării celor două milioane euro, în condiţiile în care proprietăţile din România ale sirianului sunt sub valoarea totală cerută.
 
"Sunt mulţumită să s-a încheiat această etapă. În martie se împlinesc trei ani de când am fost răpiţi. Există voci că, pe lângă Omar Hayssam, în răpirea noastră ar mai fi implicate şi alte persoane'', a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Marie Jeanne Ion.
 
Ea este, însă, sceptică în privinţa posibilităţii recuperării celor două milioane euro, daune morale.
 
"Din dosarul lui Hayssam rezultă că toate proprietăţile pe care le are în România şi pe care a fost pus sechestru înseamnă, de fapt, un apartament, 23 metri pătraţi de teren şi câteva maşini. Noi toţi jurnaliştii am cerut, de comun acord, câte două milioane euro fiecare, deci şase milioane euro. Cred că proprietăţile lui din România nu ajung nici pe departe la această sumă'', a mai spus Marie Jeanne Ion.
 
Ovidiu Ohanesian a declarat, că Omar Hayssam a primit ce merita, pentru că a "participat la diversiunea fabricată la Bucureşti, asa cum spunea preşedintele Traian Băsescu".
 
Jurnalistul nu s-a declarat surprins de hotărârea ICCJ. "Nu o privesc cu surprindere. Omar Hayssam a primit ceea ce merita pentru că a participat la «diversiunea fabricată la Bucureşti», după cum spunea Băsescu. Din păcate dosarul Omar Hayssam a fost îngropat încă de la început (de la decizia primei instanţei, Curtea de Apel Bucureşti - n.r) de către judecătoarea Sofica Dumitraşcu, împreună cu procurorul Ciprian Nastasiu, cei care l-au eliberat pe teroristul Omar Hayssam. O diversiune care în cele din urmă a dus la scoaterea lui Omar Hayssam peste graniţă", a declarat Ohanesian.
 
El a mai explicat că, instituţiile statului "au acoperit activităţi de crimă organizată şi de terorism internaţional la care au luat parte înalţi oficiali ai statului român, împreună cu Omar Hayssam", Ohanesian menţionând că la dosarul răpirii există mărturii şi probe în acest sens, dar că ele nu au fost luate în seamă de magistraţi.
 
Avocatul lui Sorin Mişcoci este mulţumit de sentinţă întrucât aceasta dovedeşte că sirianul este vinovat de răpirea celor trei jurnalişti români, pe latură civilă clientul său primind două milioane de euro, daune morale.
 
"Sentinţa de miercuri ne mulţumeşte. Pe latură civilă am primit suma de două milioane euro, cât am cerut ca daune morale, pentru care vom începe întocmirea dosarului de executare silită", a declarat pentru MEDIAFAX, Cristian Sârbu, avocatul lui Sorin Mişcoci.
 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici