„Ştiţi că 7 ani am fost sub urmărire penală de către DNA şi trebuie să-mi fac o datorie de onoare din a spune că dacă nu era curajul judecătorilor de la Curtea Supremă de atunci şi apoi Înalta Curte pe parcurs, mie mi-ar fi putrezit oasele în puşcărie, cu familia distrusă şi eu nevinovată şi pe mine până la urmă n-ar fi interesat. (…) Ştiţi ce îşi doreşte omul atunci? Doamne, să se întâmple orice, două lucruri te rog să mă ajuţi: să scap din acest Iad, chiar dacă după aceea îmi iei totul, şi copiii mei să fie sănătoşi! Deci nu vă puteţi da seama”, declară judecătorul Andreea Ciucă pentru Aleph News, vorbind despre consecinţele desfiinţării SIIJ.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România a dat ca exemplu şi situaţia unui fost judecător CEDO, a unei foste şefe a ÎCCJ, despre cei 15 judecători ai Secţiei de Contencios Administrativ a ÎCCJ care au simţit pe pielea lor ce înseamnă competenţa DNA pe investigarea magistraţilor.
„DNA nu şi-a asumat niciodată abuzurile constatate (…) Apropo de întrebarea dumneavoastră dacă s-a schimbat ceva. În plângerea prealabilă, se spune clar într-un anume alineat – în contextul acesta în care s-au respectat toate dispoziţiile legale potrivit opiniei DNA, că toţi cei care au format obiectul – de fapt subiectul – urmăririi penale ai avut posibilitatea să-şi dovedească nevinovăţia. Deci despre ce vorbim?”, susţine Andreea Ciucă.
Preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş spune pentru Aleph News că în ceea ce priveşte deciziile CJUE şi CCR, România „nu poate nega că a semnat un Tratat de aderare”, dar în acelaşi timp ar trebui să se ştie că analize similare cu CCR au fost făcute şi de către Spania, Polonia, Germania, Portugalia şi Italia în ceea ce priveşte dreptul constituţional naţional: „Nu poţi nega identitatea constituţională a statelor. Nu se poate anihila voinţa poporului din Constituţie”