Cererile în legătură cu interceptări privindu-i pe Şereş şi Păcuraru, înregistrate la CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a primit solicitările Comisiei juridice a Senatului în legătură cu mandatele de interceptare emise în cazurile politicienilor Codruţ Şereş şi Paul Păcuraru, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CSM, Cecilia Morariu.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Cererile în legătură cu interceptări privindu-i pe Şereş şi Păcuraru, înregistrate la CSM

Cererile în legătură cu interceptări privindu-i pe Şereş şi Păcuraru, înregistrate la CSM

Comisia juridică din Senat a formulat, în 30 aprilie, două adrese către CSM şi SRI, în cazurile Codruţ Şereş şi Paul Păcuraru, în care solicită mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice în cele două cazuri.

Purtătorul de cuvânt al CSM, judecătoarea Cecilia Morariu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că s-au înregistrat la Consiliu solicitările privindu-i pe Ioan Codruţ Şereş şi pe Paul Păcuraru, urmând a fi analizate, iar punctul de vedere al instituţiei va fi făcut public.

Senatorii jurişti au elaborat o adresă către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în care, în vederea soluţionării în conformitate cu procedurile legale a cererii Parchetului privind începerea urmăririi penale în cazul Codruţ Şereş, solicită următoarele precizări: dacă au fost respectate dispoziţiile art. 62 din Codul de procedură penală, dacă s-au respectat dispoziţiile art. 91, indice 1, din Codul de procedură penală, cu privire la interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor prin telefon sau orice mijloc de comunicare 9 seres nu cred ca au aplicat , în acest sens cerându-se "să fie pus la dispoziţia Comisiei juridice mandatul de interceptare".

Comcret, senatorii jurişti vor să ştie dacă s-a respectat principiul prevăzut de articolul 62 din procedura penală, respectiv dacă mijloacele de probă au fost administrate în mod legal, în caz contrar ele neputând fi considerate probe.

Articolul 91 indice 1 şi următoarele din Cpp indică procedura generală pentru obţinerea de către anchetator a mandatului de interceptare de la judecător (care este obligat să deţină certificat ORNIS), judecătorul fiind singurul magistrat independent în opinia Curţii Europene de la Strasbourg.

În cazuri de lezare a siguranţei naţionale, procedura de interceptare este diferită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici