Codul penal în cazul furturilor de pe autostrăzi s-ar putea modifica

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi şi conducătorii parchetelor ce au în competenţă localităţile tranzitate de autostrăzi se vor întâlni, în 26 iulie, pentru a analiza cauzele accidentelor rutiere şi necesitatea modificării Codului penal în privinţa furturilor de echipamente.

Urmărește
2 afișări

Potrivit unui comunicat de miercuri al Biroului pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie întâlnirea de lucru cu tema "Analiza cauzelor ce generează şi favorizează producerea accidentelor rutiere pe autostradă" a fost determinată de evenimentele soldate cu victime omeneşti produse în ultima perioadă pe drumurile din această categorie. Analiza va fi făcută "din perspectiva instrumentului normativ utilizat de procurori în soluţionarea cauzelor penale având ca obiect infracţiunile săvârşite în legătură cu autostrăzile.

Ministerul Public are atribuţia şi obligaţia legală de a analiza cauzele ce generează şi favorizează infracţionalitatea în vederea adoptării unor măsuri de prevenire.
Scopul întâlnirii de lucru este de a analiza dacă actuala legislaţie reglementează explicit protecţia următoarelor categorii de bunuri: sisteme de siguranţă, cabluri, linii, instalaţii de semnalizare, panouri de protecţie, semnalizatoare antiorbire şi alte componente prin însuşirea cărora se pune în pericol siguranţa traficului auto pe autostrăzi.

În vederea adoptării unor măsuri concrete, se va analiza necesitatea elaborării unui proiect de modificare a dispoziţiilor Codului penal prin introducerea unui text de lege care să incrimineze ( pe lângă însuşirea pe nedrept a următoarelor categorii de bunuri: componente, sisteme de siguranţă, cabluri, linii, instalaţii de semnalizare, panouri, garduri etc, montate pe autostrăzi şi distrugerea acestor sisteme de siguranţă rutieră), pericolul grav şi iminent al acestei categorii de infracţiuni. Modificările se vor axa, cu precădere, pe scoaterea în evidenţă a pericolului social, indiferent de dimensiunile prejudiciului creat.

 

 


 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici