Cotidianul: Păcuraru i-a cerut lui Morega să intervină pentru societatea fiului său

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a fost înregistrat când l-a rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, să intervină la directorii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai complexurilor Turceni şi Rovinari pentru ca societatea fiului său, Intratest, să obţină contracte, relatează "Cotidianul".

Urmărește
5 afișări
Imaginea articolului Cotidianul: Păcuraru i-a cerut lui Morega să intervină pentru societatea fiului său

Cotidianul: Păcuraru i-a cerut lui Morega să intervină pentru societatea fiului său

Ziarul citat susţine că Paul Păcuraru s-a ales, din pură întâmplare, cu un dosar penal la DNA. În timp ce SRI asculta telefoanele liderului PNL Gorj Dan Ilie Morega, procurorii ar fi descoperit două convorbiri suspecte purtate de Morega cu Paul Păcuraru. Conform datelor obţinute de jurnaliştii de la Cotidianul, ministrul Muncii l-ar fi sunat pe Morega ca să-l roage să intervină pe lângă directorii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai complexurilor energetice Turceni şi Rovinari.

În urma intervenţiilor, aceştia ar fi trebuit să acorde contracte societăţii Intratest, condusă de Mihnea Păcuraru, fiul ministrului.

Potrivit sursei citate, la Rovinari Mihnea Păcuraru nu a avut succes, însă ar fi semnat contracte cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi la complexul energetic Turceni.

Păcuraru junior şi-a înfiinţat firma pe care ministrul a recomandat-o pe 20 iunie, la două luni după ce tatăl său fusese numit ministru.

"Prima dată când m-a sunat eram în concediu", povesteşte Morega. Apoi, îşi aminteşte şeful liberalilor gorjeni, a urmat un al doilea telefon: "Mi-a spus că va veni fiul său aici şi să discut cu şeful de la Rovinari. Eu l-am anunţat pe Ciurea (Laurenţiu Ciurea - directorul complexului Rovinari, n.r.): «Este posibil să te caute fiul lui Păcuraru, vedeţi ce solicită». Nu am intervenit în nici un fel, eu le-am spus să-l trateze ca pe orice agent economic", susţine Morega.

După aceea, Mihnea Păcuraru chiar a descins la Rovinari, în timp ce la societate tocmai se desfăşura şedinţa AGA. Tot Morega, care se afla la acea şedinţă în calitate de membru AGA, îşi aminteşte că secretara directorului Ciurea a întrerupt şedinţa pentru a anunţa vizita lui Mihnea Păcuraru. Acesta ar fi discutat circa 10 minute cu Ciurea şi i-a lăsat un pliant despre firma Intratest. Ziua exactă în care a avut loc întrevederea şi-a amintit-o directorul Ciurea, care a răspuns foarte precis întrebării Cotidianul: "Da, a venit la mine pe 13 mai 2007, ora 13.20". Şi-a amintit foarte uşor acest amănunt, deoarece joia trecută, pe 20 septembrie, Laurenţiu Ciurea a fost audiat de către procurorii DNA, unde anchetatorii ştiau exact totul. La Rovinari, Mihnea Păcuraru nu a încheiat nicio afacere, însă, aşa cum îşi aminteşte Morega şi au confirmat şi toţi cei implicaţi, a avut succes la Societatea Naţională a Lignitului şi la Turceni.

Directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu, a confirmat pentru Cotidianul că există un contract de consultanţă pentru formare profesională cu firma Formenerg, aparţinând Ministerului Economiei, în valoare de 10.000 de euro. Din valoarea totală a acestuia, o parte îi va reveni lui Mihnea Păcuraru, care nu apare la vedere, dar are un "acord de participare". Suma nu este cunoscută încă, deoarece partenerii Formenerg şi Intratest "nu şi-au delimitat încă partea care va reveni fiecăruia spre execuţie“, a declarat, pentru Cotidianul, Mihnea Păcuraru.

"În luna iulie am organizat o licitaţie pentru aceste cursuri, deşi nu era obligatoriu, pentru că valoarea contractului este de doar 10.000 de euro", a declarat Davidoiu. La licitaţie s-au prezentat cinci firme, printre care şi Formenerg, însă, după studierea documentaţiei, a reieşit clar că este în asociere cu firma Intratest. Cursurile ţinute de câştigătorii Formenerg şi Intratest ar urma să înceapă în toamnă, la Săcelu. Şi directorul Eugen Davidoiu a dat declaraţii la DNA în urmă cu două săptămâni, când procurorii anticorupţie au venit la el în birou şi i-au cerut documentaţia licitaţiei şi contractul obţinut de firmele Formenerg şi Intratest. De la Complexul energetic Turceni, firma fiului ministrului a obţinut singură un contract de 10.000 de euro, pentru cursuri de perfecţionare profesională. Licitaţia a fost câştigată în luna iunie, în condiţiile în care firma Intratest a fost activată pe 20 iunie 2007.

Mihnea Păcuraru a lucrat ca director de marketing la Formenerg până în luna martie anul acesta. Ministrul Paul Păcuraru a declarat pentru Cotidianul că şi-a sfătuit fiul să intre pe cont propriu în afaceri: "Eu l-am bătut la cap pe Mihnea să înceapă o afacere pe cont propriu, fiindcă este capabil şi cu două facultăţi".

După ce fiul părăseşte Formenerg, Paul Păcuraru este numit ministru al Muncii în Cabinetul Tăriceanu II. Contactat de Cotidianul, Mihnea Păcuraru a negat că aceste contracte ar fi rezultatul intervenţiei tatălui său. El a explicat că le-a obţinut graţie experienţei sale ca formator şi că era cunoscut de mai mulţi manageri ai societăţilor respective.

Potrivit surselor ziarului citat, favorurile primite de familia Păcuraru din partea liderului PNL Gorj s-ar fi datorat faptului că Paul Păcuraru, la rândul său, ar fi cedat unei rugăminţi a lui Dan Ilie Morega, şi anume primirea în partid a deputatului de Gorj Pantelimon Manta, demisionat din Partidul Conservator. Manta a devenit membru PNL în această lună.

Paul Păcuraru a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi intervenit la vreunul din oficialii gorjeni - Ilie Morega, Pantelimon Manta sau directorii societăţilor respective - pentru ca aceştia să-i faciliteze lui Mihnea contracte. "Exclud că ar exista un singur telefon în care eu să fi cerut ceva. Nu am intervenit la nimeni, afacerile fiului meu sunt ale lui, nu mă privesc. Nu am dat niciodată telefon pentru nimic", a declarat Paul Păcuraru.

Societatea Intratest, avându-l ca manager pe Mihnea Păcuraru, are ca obiect principal de activitate formarea profesională.

Potrivit site-ului societăţii, programele de formare organizate de Intratest sunt destinate mai multor sectoare de activitate din economia naţională, dintre care cele mai importante sunt: industrie (energetică, siderurgică, navală); agricultură; turism (hoteluri, agentii de turism); social (politici sociale, asistenţă socială şi altele).

Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a declarat, marţi, doar că a avut o discuţie telefonică cu ministrul Muncii, Paul Păcuraru, care a vizat doar rezolvarea problemei lipsei unui şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, dar care nu a presupus acordarea unor foloase în urma instalării directorului interimar al ITM Gorj.

Morega a spus că ITM nu avea un şef de câteva luni şi a considerat util să apeleze la ministrul Muncii pentru instalarea actualului director interimar, George Romanescu.

Morega a neagat însă că ar fi condiţionat intervenţia lui Paul Păcuraru de acordarea unor foloase necuvenite pentru acesta

Liderul PNL Gorj a recunoscut că deputatul Pantelimon Manta a mers la ministrul Muncii pentru a rezolva această problemă, însă tot fără a-i oferi acestuia bani sau alte bunuri materiale.

Postul de director executiv al ITM Gorj a fost scos la concurs de mai multe ori, inclusiv după ce George Romanescu a devenit director interimar. Acesta este fratele deputatului democrat Marcel Romanescu cel care, în urmă cu câteva luni, lua în calcul varianta înscrierii în PNL.

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a cerut, luni, Preşedinţiei, aviz pentru începerea urmăririi penale a ministrului Muncii, Paul Păcuraru, într-un dosar de luare de mită. Întrebat, în cadrul unei emisiuni televizate, dacă a fost implicat în interese de afaceri cu colegi de partid, acesta a spus că liderul liberal gorjean ar fi încercat să-i spună pe cine să susţină în anumite funcţii.

"M-a rugat să intervin pentru deputatul Manta (Pantelimon, care a trecut de la PD la PC şi acum la PNL - n.r.), fără ca eu să fac ceva", a explicat Păcuraru, adăugând că a vorbit cu Morega, dar fără niciun folos pentru cineva.

Dan Ilie Morega este cercetat din aprilie de DNA pentru că ar fi cerut bani pentru alegerile europarlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici