Csibi Istvan rămâne în arest

Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan rămâne în arest preventiv după ce, vineri, Tribunalul Bucureşti respins două excepţii invocate de avocatul acestuia, pe parcurusul dezbaterilor privind prelungirea sau ridicarea măsurii de arest preventiv impuse acestuia.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Csibi Istvan rămâne în arest

Csibi Istvan rămâne în arest (Imagine: MEdiafax Foto)

Verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii preventive dispuse într-o anumită cauză se face de instanţă din oficiu, de la momentul la care judecătorii primesc rechizitoriul întocmit de procurori şi până la primul termen al procesului.

Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan a fost trimis în jducată, joi, de procurorii DIICOT, împreună cu alţi 18 membri ai "grupului său de criminalitate organizată", fiind acuzaţi de infracţiuni economice prin care ar fi prejudicat bugetul de stat cu circa 40 de milioane de lei, astfel că Tribunalul Bucureşti a dezbătut vineri procedura de verificare.

La termenul de vineri, avocatul omului de afaceri harghitean, Lucia Furtună, a invocat două excepţii ce vizau "lipsa de competenţă" a DIICOT (organul de urmărire penală care a efectuat ancheta - n. red.) şi "nulitatea absolută a sesizării instanţei de către procuror".

Faţă de prima excepţie invocată, Furtună a explicat judecătorilor că atâta vreme cât cuantumul prejudiciului din dosar depăşeşte suma de un milion de euro, atunci DIICOT nu era organul competent care să efectueze urmărirea penală şi care să ceară arestarea preventivă a clientului ei.

Ea a explicat că cererea de arestare preventivă a fost făcută în acest caz de un organ care nu avea competenţă materială în această cauză.

Faţă de cea de-a doua excepţie, avocatul a arătat că, potrivit Codului de Procedură Penală, procurorul trebuia să trimită rechizitoriul în instanţă cu minimum cinci zile înainte ca termenul de revizuire a măsuri preventive să expire. Or, a explicat Furtună, dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti la 20 martie iar măsura lui Istvan expiră la 24 martie ora 12.00. Astfel, potrivit avocatului Furtună, s-ar impune constatarea nulităţii măsurii arestării din cauza nerespectării de către procuror a acestui articol din Codul de Procedură Penală.

Lucia Furtună a declarat, pentru MEDIAFAX, că va formula recurs împotriva soluţiei Tribunalului. Ea a mai precizat că primul termen al procesului a fost fixat pentru data de 17 aprilie.

Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a informat, printr-un comunicat remis joi, că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată "a grupului de criminalitate organizată (18 inculpaţi) fondat şi condus de inculpatul Csibi Istvan, grup care şi-a desfăşurat activitatea infracţională în perioada 1998 - 2004".

În 25 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Csibi Istvan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici