- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Csibi Istvan şi 18 dintre partenerii săi, trimişi în judecată
Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan a fost trimis în jducată, joi, de procurorii DIICOT, împreună cu alţi 18 membri ai "grupului său de criminalitate organizată", fiind acuzaţi de infracţiuni economice prin care ar fi prejudicat bugetul de stat cu circa 40 de milioane de lei.
Csibi Istvan şi 18 dintre partenerii săi, trimişi în judecată (Imagine: Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată "a grupului de criminalitate organizată (18 inculpaţi) fondat şi condus de inculpatul Csibi Istvan, grup care şi-a desfăşurat activitatea infracţională în perioada 1998 - 2004".
Procurorii spun că au probe din care rezultă că, în cei şase ani, Istvan "i-a determinat pe ceilalţi membri ai grupării", care erau administratori la diferite firme din grupul Neptun, să comită înşelăciuni, delapidări, acte de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care au prejudicat bugetul cu suma totală de 391.660.228.007 lei vechi (39.166.022,80 lei noi) . Din această sumă - spun procurorii - peste 247 miliarde de lei vechi au fost obţinuţi de la stat prin înşelăciune, iar restul de aproape 144 de miliarde de lei vechi prin evaziune fiscală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Produsul net al infracţiunilor săvârşite, cuantificat în sumele obţinute efectiv din infracţiune, deci curăţate de dublările realizate prin reincluderea în circuit a aceleiaşi sume de două ori, este estimat la 261.677.845.917 lei vechi (144.387.376.181 lei vechi reprezentând acciză şi TVA deduse necuvenit pentru producţia fictivă de alcool sanitar, 13.994.285.521 de lei vechi au fost delapidaţi din profitul societăţilor producătoare din grup (...) iar 103.296.184.215 lei vechi şi TVA însuşite necuvenit pentru producţia la negru de băuturi alcoolice derulată în perioada septembrie 2001 - aprilie 2004).
Banii obţinuţi astfel se întorceau în capitalul firmelor din grupul Neptun, dar din ei se plătea, la negru, alcool etilic rafinat din care erau produse noi băuturi alcoolice. Din aceiaşi bani se plăteau, cash, la producător, utilajele şi maşinile importate leasing de firmele din grup, iar o altă parte era destinată "creditării contului personal al lui Csibi Istvan".
"Pentru «albirea» sumelor de bani obţinute de membrii grupării în urma săvârşirii infracţiunilor, inculpaţii au creat şi un mecanism capabil să genereze «spălarea» respectivelor fonduri ilicite. Totodată, în calitate de conducător al grupului infracţional organizat, acelaşi inculpat (Csibi Istvan., n. red.) i-a determinat pe unii dintre apropiaţii săi ca, prin punerea în executare a unor circuite de spălare de bani imaginate de unul dintre apropiaţi (Kovacs Gyula), să faciliteze realizarea unui circuit fictiv al banilor decontaţi necuvenit de la bugetul de stat cu titlu de accize şi TVA, precum şi a celor încasaţi din vânzarea băuturilor alcoolice obţinute la negru în cuantum de peste 518 miliarde de lei vechi, întreaga sumă ajungând, în final, la persoana fizică Csibi Istvan", se arată în comunicat.
Concret, procurorii îl acuză pe Csibi Istvan, care va fi judecat în stare de arest, de instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la spălare de bani şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Printre altele, spun anchetatorii, Csibi Istvan le-a cerut subordonaţilor săi ce ocupau funcţii de directori la firmele din grupul Neptun să falsifice, "în numele şi pe seama societăţilor din grupul Neptun" implicate în operaţiuni comerciale fictive, un număr total de 1.240 de documente financiar-contabile: 345 de facturi fiscale pentru operaţiunile cu vin, 343 de facturi fiscale pentru operaţiunile cu băuturile alcolice tari, 198 de facturi pentru comerţul cu băuturi slab alcoolizate, 345 de facturi fiscale "eliberate în numele şi pe seama firmei Harconia SRL, respectiv nouă facturi pentru comerţul fictiv cu piese de schimb.
Utilizarea ulterioară a actelor false a facilitat, pe de o parte, prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 182.235.411.464 de lei vechi, iar pe de altă parte, delapidarea din gestiunea societăţilor controlate şi includerea în circuite de spălare de bani a sumei totale de 148.720.481.454 de lei vechi.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale celor acuzaţi.Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.
În 25 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Csibi Istvan.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO