- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Csibi Istvan va fi dus la instanţă pentru mandat de arestare
Omul de afaceri Csibi Istvan va fi prezentat, miercuri, în faţa instanţei de procurorii DIICOT cu propunere de arestare preventivă pentru instigare la delapidare, la spălare de bani şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un caz în care sunt implicate alte 16 persoane şi 17 societăţi.
Csibi Istvan, după audieri: Mă aşteaptă împuşcarea prin glonţ
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus, în 11 februarie, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Csibi Istvan, reţinut prin ordonanţă, în noaptea de marţi spre miercuri, pentru instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, la spălare de bani şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunilor de folosirea la autoritatea vamală de acte falsificate, precum şi a infracţiunii de spălare de bani, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crăciunul în România a evoluat de-a lungul secolelor, păstrând esența spiritualității și a tradițiilor. Ioan-Aurel Pop: „Suntem singura țară europeană care are peste 7.000 de colinde”
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
4iG, compania prin care anturajul premierului ungar Viktor Orban controlează sectoare strategice din Ungaria şi regiune, face un salt mare în industria dronelor
Anchetatorii au reţinut că, în calitate de fondator şi conducător al unui grup de criminalitate organizată ce şi-a desfăşurat activitatea infracţională în perioada 1998 - 2004, inculpatul i-a determinat pe membrii asociaţi, desemnaţi administratori la societăţile producătoare de băuturi alcoolice, respectiv la societăţile satelit din grupul "Neptun", ca prin efectuarea de plăţi ce nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale să delapideze din gestiune firmelor controlate peste 307 miliarde de lei vechi (30,7 milioane de lei noi).
Totodată, în calitate de conducător al grupului infracţional organizat, Csibi Istvan i-a determinat pe unii dintre apropiaţii săi ca, prin punerea în executare a unor circuite de spălare de bani imaginate de unul dintre apropiaţii săi - Kovacs Gyula - să faciliteze realizarea unui circuit fictiv al banilor decontaţi necuvenit de la bugetul de stat cu titlu de accize şi TVA, precum şi a celor încasaţi din vânzarea băuturilor alcoolice obţinute la negru în cuantum de aproape 520 de miliarde lei vechi (52 de milioane de lei noi), întreaga sumă ajungând, în final, la Csibi Istvan.
Anchetatorii au mai constatat că, după întocmirea în numele şi pe seama SC Neptun Impex SA a unor contracte fictive având ca obiect achiziţionarea în sistem leasing a unui număr de 40 de vehicule de la două societăţi fantomă din Marea Britanie şi predarea acestora reprezentantului legal al utilizatorului societăţii, inculpatul CSIBI ISTVAN a determinat săvârşirea fără vinovăţie de către administrator a infracţiunii de folosire la autoritatea vamală a unor documente comerciale falsificate. În împrejurările descrise anterior, inculpatul a determinat inducerea în eroare a funcţionarilor vamali care, prin aplicarea unui alt regim decât cel legal datorat de importatorul direct, au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 14,6 miliarde ROL.
În urma probelor administrate, anchetatorii au stabilit că Csibi Istvan a impus unor administratori de firme controlate de el încasarea cu titlu de împrumut nejustificat economic a unor sume de bani, determinându-i pe aceştia să-i acorde cu titlu de dobândă peste 9,5 miliarde de lei vechi (950.000 de lei noi), prejudiciind astfel bugetului de stat cu 2,4 miliarde de lei vechi (240.000 de lei noi) reprezentând impozitul de profit de la a cărui plată firmele respective au fost sustrase, urmare diminuării profitului impozabil cu suma respectivă de bani.
Referitor la maşinile importate de societatea Neptun Impex SA, anchetatorii au reţinut că acestea au fost achitate la producător cu bani cash, reprezentând bani negri scoşi ilegal din ţară, în numerar, şi au fost introduse în ţară ca importate în sistem leasing, sistem sub paravanul căruia s-au efectuat, ulterior, plăţi aparent legale din contul societăţilor importatoare în contul societăţilor de leasing fantomă.
Banii astfel externalizaţi s-au întors în contul personal al lui Csibi Istvan cu titlu de contravaloare a unui pachet de 16.000 acţiuni dobândite la societatea Hamerock Bau, suma totală spălată prin acest procedeu fiind de peste 140 miliarde de lei vechi (echivalentul a patru milioane euro), potrivit procurorilor.
Procurorii DIICOT vor cere, miercuri, instanţei emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Csibi Istvan, având în vedere că în această grupare infracţională organizată sunt 16 învinuiţi şi 17 societăţi comerciale implicate în schemele de fraudate a bugetului de stat şi de spălare de bani.
Totodată, procurorii vor cere arestarea lui Csibi Istvan având în vedere cuantumul ridicat al sumelor de bani cu care a fost prejudiciat bugetul de stat şi caracterul transfrontalier al activităţilor infracţionale.
Csibi Istvan a fost audiat, miercuri dimineaţă, de procurorii DIICOT, la ieşirea din sediul Parchetului, unde a stat mai puţin de o oră, omul de afaceri harghitean declarând că îl aşteaptă "împuşcarea prin glonţ".
Avocatul omului de afaceri, Lucia Furtună, a declarat, la ieşirea din sediul Parchetului, că procurorii i-au adus la cunoştinţă clientului său acuzaţiile. Ea a mai spus că este vorba despre un dosar pe care procurorii îl instrumentează din 2003, în care omul de afaceri este acuzat de instigare la evaziune, delapidare şi spălare de bani.
"Procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, Csibi Istvan a semnat procesul verbal şi le-a spus că nu a săvârşit astfel de fapte", a mai spus avocata.
Potrivit acesteia, în acest dosar procurorii ar fi audiat 18 persoane şi pe Csibi Istvan. Totate cele 18 persoane sunt în libertate, Csibi Istvan, "instigatorul", fiind reţinut pentru 24 de ore, a adăugat Lucia Furtună. Ea a mai spus că nu ştie prejudiciul pe care l-ar fi adus statului Csibi Istvan.
Apărătorul lui Csibi Istvan a mai spus că materialul de urmărire penală este format din 90 de volume, majoritatea fiind de fapt copii ale celor patru dosare care se află pe rolul istanţelor în care omul de afaceri este acuzat.
Omul de afaceri a fost reţinut, marţi noaptea, de procurorii DIICOT din Bucureşti, după ce a fost ridicat de la locuinţa sa din zona Şumuleu - Miercurea Ciuc, în urma unei percheziţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:43
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
-
astăzi, 14:23
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit