CSM a sesizat CC în legătură cu conflictul dintre Parchet şi Parlament

Preşedintele CSM Lidia Bărbulescu a cerut, marţi, Curţii Constituţionale (CC) să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public, ca autoritate judecătorească şi Parlament - Camera Deputaţilor, ca putere legislativă, în cazul cercetării miniştrilor-parlamentari.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului CSM a sesizat CC în legătură cu conflictul dintre Parchet şi Parlament

Preşedintele CSM a sesizat CC în legătură cu conflictul dintre Ministerul Public şi Parlament

"Azi, 12 februarie 2008, doamna judecător Lidia Bărbulescu, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a formulat şi transmis Curţii Constituţionale cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public, ca autoritate judecătorească şi Parlamentul României - Camera Deputaţilor, ca putere legislativă", se arată în comunicatul CSM remis agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, între cele două autorităţi publice, conflict care blochează cursul unor procese penale şi împiedică autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită.

De asemenea, Lidia Bărbulescu solicită Curţii Constituţionale să ia măsurile necesare în vederea restabilirii ordinii constituţionale care ar trebui să existe între autorităţile publice.

"Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra dreptului celor două Camere ale Parlamentului de a solicita declanşarea procedurii de începere a urmăririi penale împotriva miniştrilor şi foştilor miniştri, care au calitatea de parlamentari, cu privire la care există şi o cerere de urmărire penală formulată de Preşedintele României, precum şi asupra legitimităţii Ministerului Public de a refuza înaintarea dosarelor penale ale acestora Parlamentului României", se mai arată în comunicat.

În opinia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, toate cele trei autorităţi prevăzute de art. 109 alin. (2), teza întâi din Constituţie, au acelaşi drept, care nu poate fi îngrădit, opinie exprimată şi de Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 1133/2007.

Aceasta înseamnă că nu se poate pune problema excluderii Camerelor Parlamentului de la dreptul de a cere Ministerului Public începerea urmării penale a miniştrilor şi foştilor miniştri care au şi calitatea de parlamentar.

Demersul preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii este fundamentat pe prevederile art. 24 lit.f din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările ulterioare, raportat la dispoziţiile art. 146 lit.e din Constituţia României, republicată, şi ale art. 34 şi urm. din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, potrivit cărora preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii "sesizează Curtea Constituţională, în vederea soluţionării conflictelor juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice".

Preşedintele CSM anunţa, joia trecută, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic dintre Ministerul Public şi Parlament iscat în urma refuzului Parchetului de a cere de la Legislativ aviz de cercetare pentru miniştrii-parlamentari.

Anterior, CSM a primit sesizarea Ministerului Public privind conflictul constituţional pe care l-ar avea cu Parlamentul, ca urmare a solicitării Legislativului de a da avize de cercetare în cazul miniştrilor sau foştilor miniştri care sunt şi parlamentari.

În legătură cu acest fapt, Kovesi a subliniat că, în acest moment, ancheta în cele opt dosare privind foşti şi actuali miniştri, desfăşurate de DIICOT şi DNA, nu sunt blocate, însă avizul CSM asupra faptului dacă Legislativului trebuie să-i parvină cererile de urmărire penală pune în discuţie independenţa procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici