CSM amână dezbaterile pe tema Comisiei speciale de la Cotroceni

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat, marţi, dezbaterea notei privind plângerile formulate de două organizaţii care au contestat procedura privind Comisia specială de la Cotroceni.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului CSM amână dezbaterile pe tema Comisiei speciale de la Cotroceni

CSM amână dezbaterile pe tema Comisiei speciale de la Cotroceni

CSM a luat această decizie deoarece există mai mute plângeri formulate cu acest obiect, motiv pentru care s-a decis ca toate contestaţiile să fie conexate, iar Grupul de lucru să formuleze un punct de vedere unitar.

Consiliul urma să ia în dezbatere nota Direcţiei legislaţie privind o plângere faţă de hotărârea prin care Consiliul a transmis Preşedinţiei propunerile pentru Comisia specială de la Cotroceni.

Potrivit site-ului CSM, nota vizează plângerea prealabilă formulată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Societatea pentru Justiţie, împotriva Hotărârii nr.433/18 octombrie 2007 pronunţată de Secţia pentru judecători a CSM, prin care au fost înaintate către preşedintele României propunerile de numire în comisia specială instituită pentru analizarea sesizărilor cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei de către membrii Guvernului.

Secţia pentru judecători a CSM a decis, în 18 octombrie, componenţa Comisiei speciale de la Cotroceni.

Cei cinci membri sunt Gheorghe Diaconu, judecător la Curtea de Apel Piteşti, Nicoleta Grigorescu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Mihai Pop Cerneanu, judecător la Tribunalul Mehedinţi, Floarea Grosu, judecător la Curtea de Apel Târgu Mureş şi Liviu Herghelegiu, judecător la Curtea de Apel Galaţi.

Potrivit Regulamentului adoptat de CSM, pentru stabilirea componenţei Comisiei speciale pentru analizarea sesizărilor cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de către membrii Guvernului, judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale specializate şi curţi de apel şi-au putut depune candidatura la curtea de apel în termen de 15 zile de la data declanşării procedurii. Candidaturile au fost însoţite de un curriculum vitae şi orice alte documente considerate relevante de candidaţi.

În 12 octombrie, Uniunea Naţională a Judecătorilor a anunţat că va contesta legalitatea Comisiei speciale de la Cotroceni.

Tot marţi, Curtea Constituţională va discuta excepţia ridicată de Avocatul Poporului referitoare la neconstituţionalitatea componenţei Comisiei speciale de la Cotroceni. Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a contestat la Curtea Constituţională legalitatea componenţei Comisiei speciale de la Cotroceni, respectiv prezenţa judecătorilor în comisie.

Avocatul Poporului consideră că puterea judecătorească, din rândul căreia se numără judecătorii, s-ar imixtiona astfel în puterea executivă, întrucât Comisia constituită la nivelul Administraţiei Prezidenţiale are natură administrativă, specifică puterii executive.

Mai mult, potrivit Constituţiei, funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici