- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM: Magistraţii se pot pensiona la 60 de ani
Consiliul Superior al Magistratuii (CSM) a stabilit ca vârsta de pensionare să fie de 60 de ani, cu posibilitatea rămânerii în profesie până la 65, cu condiţia să fie repartizaţi la instanţele cu grad de judecătorii unde sunt locuri disponibile.
CSM: Magistraţii se pot pensiona la 60 de ani
Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, iniţiată de Ministrul Justiţiei, a primit aviz favorabil, joi, din partea CSM, care a făcut însă câteva amendamente înainte de a fi discutată de Guvern, în şedinţa de săptămâna viitoare.
Ordonanţa vizează Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi stabileşte că magistraţii se pot pensiona şi beneficia de 80 la sută din veniturile din ultima lună de activitate la data pensionării, după împlinirea vârstei de 60 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
Astfel, articolul 82 stabilişte că judecătorii se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de procuror sau judecător. Pentru magsitraţii cu o vechime în magistratură între 20 şi 25 de ani, cuantumul pensiei va fi micşorat cu un procent pentru fiecare an lipsă din vechimea necesară.
De asemenea, pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani, se adaugă unu la sută din sumă.
Totodată, modificările legislative prevăd ca judecătorii şi procurorii să poată opta între pensia de serviciu şi pensia militară de serviciu.
Din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost modificat şi articolul 83. Astfel, judecătorii, procurorii şi magistraţii asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitatea juridică pot fi menţinuţi în funcţie după împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege, până la 65 de ani.
Apoi, judecătorii şi procurorii care au fost eliberaţi din funcţie prin pensionare pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO