- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM, nemulţumit că Guvernul a adoptat Ordonanţa CNSAS fără să îi solicite avizul
Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au comentat, în şedinţa de joi, faptul că Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii fără a li se cere avizul.
CSM, nemulţumit că Guvernul a adoptat Ordonanţa CNSAS fără să îi solicite avizul
Judecătorul Dan Lupaşcu, membru al Consiliului, a spus că CSM va face ce a făcut şi până acum, adică o să ia act de faptul că s-a adoptat.
Lupaşcu s-a referit şi la Legea privind Agenţia Naţional de Integritate, despre care atunci când a fost modificată prin ordonanţă s-a spus că este foarte urgent şi că trebuia să funcţioneze. El s-a mai referit şi la momentul când prin Ordonanţă de Urgenţă s-a modificat componenţa Comisiei speciale de la Cotroceni, în care au fost incluşi judecători.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"Trebuie avertizat foarte ferm Guvernul şi Ministerul Justiţiei când sunt iniţiate asemenea acte normative. Trebuie atrasă atenţia că există prevedere legală", a spus Lupaşcu referindu-se la faptul că Guvernul şi Parlamentul trebuie să consulte CSM atunci când iniţiază sau adoptă legi care privesc magistraţii.
La rândul său, judecătorul Andrei Adreieş, preşedintele Curţii de Apel Cluj, a arătat că deşi exista o justificare a adoptării OUG privind CNSAS ca urmare a situaţiei create de decizia Curţii Constituţionale, nimic nu împiedica Guvernul să consulte Consiliul Superior al Magistraturii.
"Nimic nu împiedica Guvernul să consulte ieri (miercuri - n.r.) CSM, cu atât mai mult cu cât Comisia juridică a Consiliului a funcţionat începând cu ora 12.00. De ce spun asta, pentru că este o activitate destul de importantă şi, mai mult decât atât, pe lângă volumul de activitate care va angaja instaneţele judecătoreşti, era foarte important să stabilim competenţa pentru a asigura o practică unitară", a afirmat judecătorul clujean.
El a arătat că nu ştie în ce formulă a rezolvat Guvernul competenţa materială, dar era bine să se consulte pentru a nu se ajunge la situaţii nedorite.
Pe de altă parte, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorul Nicolae Popa, a arătat că în anul 2006, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, s-a modificat Legea CNSAS, el arătând că atunci s-a primit o sesizare la instanţa supremă pentru demiterea unor membri ai CNSAS. Popa a precizat că în acel context s-a văzut nevoit să dea telefoane unor profesori de mare calificare în materie, întrucât constatase că se crease o nouă structură a ICCJ.
După consultările cu profesorii, Popa a mai spus că a mai constatat faptul că nici experţii în materie de procedură civilă nu au ştiut că s-a schimbat structura ICCJ prin crearea unui nou complet de şapte judecători.
Guvernul a aprobat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă care permite Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să îşi continue activitatea, după decizia Curţii Constituţionale prin care Legea CNSAS a fost considerată drept neconstituţională. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial la câteva ore după avizul Guvernului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO