CSM nu are competenţa de a verifica buna reputaţie a lui Sîntion ca şef la DGA

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a decis, joi, că nu are competenţa de a verifica buna reputaţie a procurorului Marian Sîntion cu privire la modul în care şi-a exercitat atribuţiile de şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, apreciind că nu a exercitat atribuţii judiciare.

Urmărește
6 afișări
Imaginea articolului CSM nu are competenţa de a verifica buna reputaţie a lui Sîntion ca şef la DGA

CSM nu poate apăra reputaţia magistraţilor detaşaţi la instituţii din afara sferei judecătoreşti

"Deşi Marian Sîntion avea calitatea de procuror, nu se afla în exercitarea atribuţiilor specifice acestei funcţii juridice", a declarat preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu.

Astfel, cererea de apărare a reputaţie profesionale formulate în legătură cu opiniile exprimate faţă de modul în care procurorul Marian Sîntion şi-a îndeplinit atribuţiile specifice funcţiei de şef al Direcţiei Generale anticorupţie (DGA) nu poate fi examinată de CSM deoarece Consiliul nu se află în cadrul reglementat de prevederile Legii 317/2004, susţine Lidia Bărbulescu

Totodată, pelnul CSM a decis, joi, cu majoritate de voturi, că are competenţă de a se pronunţa cu privire la cererea de apărare a reputaţiei profesionale a lui Marian Sîntion referitoar la exercitarea efectivă a atribuţiilor de procuror.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au apreciat, joi, că magistraţilor care sunt detaşaţi la alte instituţii din afara sferei autorităţii judecătoreşti nu li se poate apăra reputaţia. Concret, majoritatea membrilor CSM au considerat că apărarea reputaţiei unui procuror sau judecător se poate face raportându-se la atribuţiile de serviciu ale magistratului în cadrul sistemului judiciar.

Aprecierile CSM au fost făcute în contextul în care procurorul Marian Sîntion, din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a solicitat Consiliului să-i apere reputaţia, cerere survenită încetării detaşării acestuia în funcţia de consilier al ministrului de Interne.

La 1 noiembrie 2007, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, la cererea ministrului Internelor Cristian David, încetarea a detaşării procurorului Marian Sîntion la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, începând cu data de 5 noiembrie anul trecut.

Procurorul Marian Sîntion fusese detaşat, în mai 2007, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Parchetul instanţei supreme la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).

MIRA preciza atunci că Sîntion a fost detaşat pe postul de consilier al ministrului Internelor pentru transparenţă şi monitorizarea activităţilor parteneriale din sfera prevenirii corupţiei interne.

Marian Sîntion este cel care a demisionat de la conducerea Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) în 6 martie 2007, din motive profesionale care au fost transmise, printr-un raport, ministrului de Interne din acea perioadă, Vasile Blaga.

Potrivit magistratului, motivele demisiei au legătură cu activitatea DGA şi modul de interacţiune al structurii cu activităţile ministerului, declaraţia sa stârnit reacţii în rândul şefilor Ministerului de Interne. Ulterior, în şedinţa Comitetului Strategic al Direcţiei, Sîntion spunea că ministrul Vasile Blaga a făcut presiuni pentru stoparea anumitor anchete dezvoltate de instituţia pe care a condus-o.

Încetarea detaşării lui Sîntion de la Ministerul de Interne a survenit solicitării acestuia către ministrului Internelor, Cristian David, de a-i asigura protecţie, având în vedere că este supravegheat operativ.

Încetarea detaşării din funcţia de consilier al ministrului de Interne, în opinia procurorului, i-a lezat reputaţia profesională, astfel că a cerut membrilor CSM să-l apere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici