- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM: Politicienii au depăşit limitele admisibile ale discursului în privinţa procurorilor
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, joi, în plen, că politicienii şi membrii Executivului au depăşit limitele admisibile ale discursului politic în privinţa afirmaţiilor despre procurori.
CSM: Politicienii au depăşit limitele admisibile ale discursului în privinţa procurorilor (Imagine: Mediafax Foto)
Plenul CSM consideră că libertatea de a critica o instituţie publică, libertate specifică discursului public, a fost transformată în declaraţii de natură a discredita un întreg corp profesional.
De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că prin aceste declaraţii publice, ce culpabilizează întregul corp al magistraţilor procurori, s-a produs o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu consecinţa scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar şi, implicit, a scăderii prestigiului procurorilor şi a afectării independenţei acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit CSM, reprezentanţilor celorlalte puteri - legislativă şi executivă - nu le este permisă exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justiţie şi a celor care-l înfăptuiesc.
"Într-un stat de drept, nimeni şi, cu atât mai mult, un reprezentant al uneia din celelalte două puteri nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze asupra întregului sistem judiciar. În măsura în care se procedează astfel, persoana care face aceste afirmaţii aduce inevitabil atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în, stat cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi implicit a independenţei şi reputaţiei magistraţilor", se arată în concluziile Plenului CSM.
Plenul CSM mai apreciază că politicienii şi membrii Executivului au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic aşa cum sunt protejate de dispoziţiile articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care consacră libertatea de exprimare.
"Pornind de la ideea că, pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, magistraţii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere ar putea fi afectată de afirmaţiile bazate pe generalizări pripite care pun la îndoială capacitatea profesională, integritatea şi imparţialitatea procurorilor, considerăm că prin declaraţii de genul celor analizate se aduce atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei", se mai precizează în documentul Consiliului.
În urma unei sesizări a procurorului general Codruţa Kovesi, Inspecţia Judiciară a CSM a verificat declaraţiile publice ale unor politicieni referitoare la activitatea desfăşurată de procurori în general, determinate de apariţia unor articole de presă referitoare la cercetarea penală a unor miniştri sau foşti miniştri.
"Referindu-se la aceste cauze aflate pe rolul Parchetelor, unii politicieni şi membri ai Executivului şi-au extrapolat nemulţumirile, acuzând, în general, procurorii de obedienţă politică, lipsă de moralitate, «obrăznicie» şi comportament abuziv", se arată în nota Inspecţiei Judiciare.
CSM, prin inspectorii judiciari, a verificat mai multe afirmaţii făcute de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, potrivit cărora "procuratura şi DNA funcţionează ca poliţie politică", susţinerile deputatului Relu Fenechiu, care a spus că "DNA şi Parchetul General sunt în acest moment strict poliţie politică, unealta de instrumentare de dosare împotriva oamenilor politici incomozi", precum şi afrimaţiile deputaţilor din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, care au apreciat că "procurorii sunt obraznici".
De asemenea, Codruţa Kovesi a mai contestat şi declaraţiile făcute de fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, în care se arată că "influenţa politică asupra procurorilor vine mai degrabă dinspre preşedintele României decât dinspre ministrul Justiţiei" şi că "noi trăim paradoxul anului 2007… când foştii procurori ceauşişti ne dau lecţii despre cum ar trebui reformată justiţia. Lucrurile acestea trebuie să înceteze. Justiţia nu poate fi reformată de foşti procurori ceauşişti".
Procurorul general a solicitat Plenului CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, să "apere reputaţia profesională a magistraţilor procurori", afectată de afirmaţiile publice defăimătoare ale unor politicieni, în urma unei decizii din noiembrie 2007 a Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO