- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM: Subiectele de examen sunt păstrate în plicuri sigilate la sediul INM
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizează că membrii instituţiei nu sunt implicaţi sub nicio formă în comisiile de concurs pentru posturi de conducere pentru magistraţi şi că subiectele de examen sunt păstrate în plicuri sigilate la sediul Institutului Naţional al Magistraturii (INM).
CSM face aceste precizări deşi nu a fost sesizat oficial în legătură cu informaţiile privind posibila fraudare a examenului pentru numirea în funcţii de conducere pentru judecători şi procurori, potrivit unui comunicat al Consiliului remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului, plenul CSM aprobă calendarul de desfăşurare a concursului şi desemnează comisiile de concurs - respectiv comisia de examinare, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, precum şi comisia de organizare a concursului, la propunerea INM şi a Direcţiei Resurse Umane şi Organizare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
După concurs, plenul CSM validează rezultatele, putând dispune invalidarea în tot sau în parte a examenului, dacă se constată că nu au fost respectate dispoziţiile legii sau ale regulamentului privind desfăşurarea acestuia sau dacă există dovada săvârşirii unei fraude.
"Membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu sunt implicaţi sub nici o formă în comisiile de concurs, activitatea acestora în legătură cu concursul/examenul desfăşurându-se numai în cadrul şedinţelor de plen, în exercitarea atribuţiilor sus-menţionate", susţine CSM.
De asemenea, potrivit Regulamentului, subiectele pentru probele de management, comunicare şi resurse umane se stabilesc de către comisia de examinare cu 24 de ore înainte de testarea scrisă, întocmindu-se trei variante de subiecte, care se predau cu cel puţin 12 ore înainte de desfăşurarea probei, în plicuri sigilate, preşedintelui comisiei de organizare a concursului.
Potrivit CSM, subiectele de examen s-au păstrat la sediul INM în plicuri sigilate, depozitate în fişier metalic sigilat, clădirea fiind păzită. În ziua concursului, subiectele au fost transportate în condiţii de siguranţă la locul de desfăşurare a concursului, plicurile fiind deschise numai în prezenţa reprezentantului candidaţilor şi fiind multiplicate pe loc, precizează CSM.
"În contextul în care, prin măsurile de mai sus, s-a încercat asigurarea unei cât mai bune securităţi a desfăşurării concursului pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că fraudarea sau tentativa de fraudare a rezultatelor acestuia, cu complicitatea unor persoane din cadrul comisiei de examinare, în măsura în care informaţiile vehiculate de mass-media se confirmă, reprezintă o faptă extrem de gravă, de natură a afecta grav imaginea justiţiei. Ca urmare, Consiliul solicită organelor de anchetă să stabilească cu maximă celeritate existenţa sau inexistenţa acestor fapte, precum şi persoanele responsabile, astfel încât să fie protejată încrederea cetăţenilor în funcţionarea mecanismului judiciar. Consiliul Superior al Magistraturii va asigura organelor de anchetă tot sprijinul necesar în acest sens, în conformitate cu dispoziţiile legii", mai arată CSM.
Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea desfăşurării concursului de numire în funcţii de conducere pentru magistraţi şi analizarea acuzaţiilor de fraudare a examenului, Solicitarea INM este făcută în condiţiile începerii urmăririi penale în dosarul 197/P/2007 de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), informează, vineri, Institutul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.