Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu majoritate de voturi, că internarea obligatorie în baza ordinelor de ministru în cazul bolilor transmisibile, prevăzută de legea sănătăţii, este neconstituţională, dându-i dreptate Avocatului Poporului. Prevederea criticată e teza a doua a art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006: „Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.”
De asemenea, Curtea a găsit neconstituţională şi carantina impusă prin ordin de ministru pentru cei veniţi din străinătate, stabilită prin OUG nr. 11/2020. Cele două texte de lege au fost declarate neconstituţionale pentru că „nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii impuse de art.1 alin.(5) din Constituţie şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale”.
În prezent, în ţară sunt aproximativ 4.000 de persoane internate cu diagnosticul coronavirus, după ultimele cifre avansate de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Odată cu publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, ei vor fi îndreptăţiţi să ceară să plece din spital. Ludovic Orban a criticat decizia Curţii Constituţionale şi i-a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să vină cu o soluţie.
Orban: Ne confruntăm cu un mediu politic în care foarte mulţi ldieri politici, de luni de zile neagă pericolul instigă populaţia la nerespectarea regulilor cum a fost demersal de astăzi, care s-a judecat la CCR, Au apărut speculaţii că nu ar exista temei pentru carantină şi izolare, ori, mie nu mi s-a părut că a exostat o astfel de decizie 3.19
Predoiu: În primul rând, trebuie să vedem decizia în ansamblul său şi motivarea şi apoi să decidem, evident, trebuie să stabilim un mod de reacţie. Până la publicarea în MO, vorbim doar de o de o infromaţie de presă .
Orban: Şi nu generează niciun efect juridic.