- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea de Apel Bucureşti: Operatorii de cablu nu trebuie să îngroape cablurile
Curtea de Apel Bucureşti a anulat prin decizie irevocabilă o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care prevedea obligarea cabliştilor să îngroape toate cablurile prin care se retransmit posturi de televiziune şi care stătea şi la baza proiectului NetCity.
Curtea de Apel Bucureşti: Operatorii de cablu nu trebuie să îngroape cablurile (Imagine: Mediafax)
Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu (ACC) a cerut în instanţă anularea Hotărârii CGMB nr. 105 din 4 mai 2006, care prevedea, printre altele, obligarea operatorilor de cablu de a îngropa, în termen de doi ani, toate cablurile.
Curtea de Apel Bucureşti a admis, în şedinţa din 14 februarie, acţiunea ACC şi a decis să anuleze în parte Hotărârea CGMB nr. 105 din 4 mai 2006. Hotărârea a fost contestată, pe cale excepţională, formulându-se o cerere de revizuire a sentinţei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Potrivit lui Radu Petric, preşedintele ACC, Hotărârea dată de Consiliul General al PMB era inaplicabilă, pentru că reţelele din subteran nu există. Singurul proiect care există în momentul de faţă pentru crearea unei reţele de telecomunicaţii în subteran este NetCity, acesta însă nu a fost încă demarat.
"Era imposibil să obligi cabliştii să îngroape cablurile, în momentul în care nu le oferi o alternativă. Se vorbeşte despre proiectul NetCity, care nici până în ziua de astăzi nu s-a semnat. Există un cras analfabetism, pentru că 12 - 15 oameni aleşi prin vot, din structurile politice, sunt lăsaţi să se ocupe de telecomunicaţii. Au hotărât ca în doi ani să îngroape cablurile, dar nu s-au gândit cât costă, cine va face asta şi unde, pentru că infrastructura subterană nu există. Trebuie cartat tot Bucureştiul ca să nu dai în reţelele de apă, de curent sau în cele ale Romtelecom, care există deja. Dar ei prin această Hotărâre vroiau să trimită reţelele de cablu din domeniul telecomunicaţiilor în ilegal", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ACC.
Pe de altă parte, Radu Alexandru, directorul de la coordonare infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, a declarat pentru MEDIAFAX că decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost atacată, pe cale excepţională, urmând să se judece pe 2 iunie.
Radu Alexandru spune că decizia instanţei nu afectează direct derularea proiectului NetCity, care încă nu a fost semnat din cauza unor "probleme de procedură". "NetCity este o construcţie de reţea ca orice contrucţie, la care vine să apeleze cine vrea. Sperăm să se semneze contractul cu UTI (UTI Systems, câştigătorul licitaţiei organizate de Primărie, pentru realizarea reţelei NetCity, n.r.), dar au apărut nişte probleme de procedură, nişte riscuri suplimentare. Dar dacă nu va fi semnat până la urmă nu e nicio problemă, îl va face Primăria pe bani proprii. Eu am ţinut să se facă printr-un parteneriat, dar dacă nu se face nu e nicio problemă, îl face Primăria", a spus Radu Alexandru.
El a mai precizat că Municipalitatea era dispusă să prelungească termenul de doi ani în care operatorii de cablu puteau să îngroape cablurile, însă, în momentul de faţă, după decizia Curţii de Apel Bucureşti, se va trece la tăierea cablurilor amplasate ilegal pe stâlpi. "Prin anularea Hotărârii Consiliului General, cabliştii şi-au tăiat craca de sub picior. Hotărârea era dată pentru ei. PMB le dădea un termen să îngroape cablurile. Eu le-am promis chiar o prelungire a perioadei cu încă doi-trei ani. Acum însă se va trece la tăierea cablurilor amplasate ilegal pe stâlpi", a mai spus Radu Alexandru, precizând că amenda minimă pentru un stâlp este de 1.000 de lei.
Radu Petric îl contrazice însă pe Radu Alexandru şi spune că PMB încasează, prin instituţii pe care le controlează, chirii pe stâlpii pe care sunt puse cablurile de televiziune. "Au venit câţiva şmecheri şi vor să taxeze domeniul telecomunicaţiilor, singurul necontrolat politic. Dar vor putea să întrerupă serviciile de cablu care sunt cerute de populaţie, zicând că sunt ilegale? Politicul va trebui să înveţe că există câteva domenii care ţin de tehnică", a mai spus Petric.
Consilierii municipali au aprobat, în martie, contractul de concesiune a lucrărilor publice pentru reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei pentru telecomunicaţii - NetCity, un proiect în valoare de 202 milioane de euro. Realizarea reţelei metropolitane de fibră optică necesită investiţii estimate la 202 milioane euro, suportate în întregime de firma care a câştigat licitaţia, respectiv UTI Systems.
Pe de altă parte, comisarul european pentru Societatea informaţională şi Mass-media, Viviane Reding, a anunţat, în 13 martie, la Bucureşti, că proiectul NetCity va fi cercetat în detaliu de Comisia Europeană, pentru că acesta pare să încalce Legea concurenţei şi unele reglementări UE.Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO