- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Curtea Supremă a SUA a decis să accepte audierea cazului lui Munaf
Curtea Supremă a Statelor Unite a decis vineri să accepte audierea cazului lui Mohammad Munaf, condamnat la moarte de un tribunal irakian în cazul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak.
Cel mai probabil, cazul va intra pe rol în perioada ianuarie-aprilie 2008, dar data exactă a audierii va fi stabilită până la sfârşitul acestui an, conform calendarului Curţii, potrivit Biroului de relaţii publice al Curţii Supreme a Statelor Unite.
"Curtea Supremă urmează să decidă dacă un cetăţean american poate fi predat pentru a fi judecat unui guvern străin, fără posibilitatea de a compărea în faţa unei instanţe a propriei ţări", a declarat Jonathan Hafetz, un reprezentant al Brennan Center for Justice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Noi credem că este important şi esenţial ca Curtea Supremă să clarifice faptul că un tribunal american are competenţa să judece un cetăţean american, indiferent unde se află acesta deţinut", a adăugat Hafetz.
El a mai spus că, deocamdată, Munaf nu va putea fi predat autorităţilor irakiene, cel puţin până când Curtea Supremă va examina cazul. Data acestei examinări va fi cel mai probabil în primăvara anului viitor, a apreciat Hafetz.
Brennan Center for Justice, instituţie care urmăreşte apărarea drepturilor cetăţeneşti, pledează în cazul lui Munaf, de partea acuzatului, principalul scop fiind aducerea inculpatului pentru a i se stabili vinovăţia de către o instanţă americană, în virtutea faptului că este cetăţean american.
Administraţia americană a refuzat, până în prezent, dreptul acestuia de a fi judecat de un tribunal american, argumentând că, deşi este deţinut de forţele americane din Irak, acesta se află în custodia Forţei Multinaţionale.
Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi, în 28 martie 2005, în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de aceştia timp de 55 de zile. El a fost arestat de armata americană, după eliberarea lor, fiind bănuit de complicitate.
Judecat de un tribunal irakian şi condamnat la moarte prin spânzurare, Munaf a făcut recurs. Apreciind că nu a beneficiat de un proces echitabil, Munaf a sesizat justiţia americană. Curtea federală de Apel din Washington a considerat, în aprilie, că nu are nici o autoritate asupra lui Munaf, deoarece el este deţinut de o forţă internaţională şi condamnat de un stat suveran.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO