- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Decizia CC privind Comisia de la Cotroceni, amânată
Curtea Constituţională a amânat, pentru 27 noiembrie, decizia în privinţa excepţiei de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului referitoare la unele prevederi ale Legii răspunderii ministeriale şi la cele ale Ordonanţei referitoare la componenţa Comisiei speciale de la Cotroceni.
Decizia CC privind Comisia de la Cotroceni, amânată
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea articolelor 12 - 22 din Capitolul III "Procedura de urmărire şi judecare" ale Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, ale articolului 23 şi articolului 24 din aceeaşi lege, precum şi ale articolului I şi II din OUG 95/2007 pentru modificarea Legii 115/1999.
Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a contestat, astfel, la Curtea Constituţională legalitatea constituirii Comisiei speciale de la Cotroceni, respectiv prezenţa judecătorilor în comisie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit recentelor modificări ale Legii privind răspunderea ministerială, făcute de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, Comisia prezidenţială căreia i se solicită de către Parchet aviz pentru declanşarea urmăririi penale faţă de un ministru este formată din cinci judecători. (Înainte de această modificare, comisia era constituită, potrivit OUG 3/2005, din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului de Interne şi ai Preşedinţiei).
Juriştii spun că puterea judecătorească, din rândul căreia se numără judecătorii, s-ar imixtiona astfel în puterea executivă, întrucât Comisia constituită la nivelul Administraţiei Prezidenţiale are natură administrativă, specifică puterii executive.
Mai mult, potrivit Constituţiei, funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.
Judecătorii Comisiei speciale a Preşedinţiei au ca atribuţie întocmirea unor rapoarte şi prezentarea lor şefului statului, care poate admite sau poate respinge concluzia la care ajung magistraţii cu privire la faptele imputate de procurori unor miniştri. Concret, judecătorii din Comisie se pronunţă asupra unor acte premergătoare începerii urmăririi penale, în condiţiile în care Parchetele conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală.
Orice aviz l-ar da judecătorii, preşedintele ţării este cel care decide în final, verificările magistraţilor fiind pur formale.
În baza prevederilor Constituţiei, Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a textului de lege prin care Comisia specială a Preşedinţiei s-a constituit din judecători.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO