Detaşarea magistraţilor la alte instituţii ale statului, în discuţia CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat în discuţie, joi, problema detaşării procurorilor şi judecătorilor la alte instituţii, urmând ca la o şedinţă ulterioară să fie prezentată o situaţie centralizată a detaşărilor magistraţilor.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Detaşarea magistraţilor la alte instituţii ale statului, în discuţia CSM

Detaşarea magistraţilor la alte instituţii ale statului, în discuţia CSM

"La şedinţa următoare o să ni se prezinte o situaţie centralizată a tuturor detaşărilor de magistraţi, la toate instituţiile care ne-au solicitat acest lucru, urmând ca Plenul Consiliului să analizeze fiecare caz în parte, să vedem, de acum înainte, oportunitatea acestei detaşări şi să stabilim nişte criterii care să fie unanim valabile atât pentru judecători, cât şi pentru procurori", a declarat vicepreşedintele CSM, procurorul Dan Chiujdea.

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a solicitat, miercuri, încetarea detaşării procurorului Marian Sîntion din funcţia de consilier al ministrului Internelor, iar Secţia pentru procurori a CSM a pus în discuţie, joi, această cerere. Potrivit vicepreşedintelui Dan Chiujdea, Secţia pentru procurori a hotărât să înceteze detaşarea procurorului Marian Sîntion începând cu data de 5 noiembrie, urmând ca magistratul să se întoarcă la DIICOT.

"Nu s-a motivat solicitarea ministrului de Interne. Conform regulamentului, instituţia care solicită o detaşare, în oglindă, poate solicita şi încetarea detaşării", a precizat Chiujdea.

La şedinţa de joi a fost prezent şi Sîntion, care a fost întrebat de CSM dacă doreşte din proprie iniţiativă să i se înceteze detaşarea, iar răspunsul a fost negativ. În urma deciziei Secţiei de procurori privind detaşarea lui Sîntion, Plenul CSM, la solicitarea preşedintelui Consilului, judecătorul Anton Pandrea, a pus în discuţie chestiunea detaşărilor.

"De data aceasta (procuror Sîntion - n.r.) nu este vorba de o solicitare a instituţiei noastre. Noi am dat curs solicitărilor mai multor instituţii şi este vorba de Ministerul Justiţiei, Ministerul de Interne, MAE, MApN sau alte instituţii şi am apreciat, la vremea respectivă, că aceste detaşări ar fi utile şi că ar fi bine ca magistraţii să se detaşeze dar, în paralel, s-a creat o situaţie îngrijorătoare în sensul că aceşti magistraţi pleacă de la instituţiile şi parchetele care au un deficit mare de personal", a declarat Dan Chiujdea.

Vicepreşedintele CSM a subliniat că locurile magistraţilor care sunt detaşaţi sunt blocate, iar colegii acestora trebuie să muncească mai mult pentru că posturile nu pot fi ocupate pe perioada detaşărilor. În acest context al cazului încetării detaşării lui Sîntion, a spus Chiujdea, trebuie să se aprecieze cu mai mare seriozitate şi probabil chiar să se înceteze mai multe detaşări în sistem din cele care au fost decise, dacă nu se mai impune în acest moment utilitatea acestor plecări.

(Serviciul AUDIO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie înregistrarea declaraţiilor făcute de vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Chiujdea. Pentru a beneficia de acest serviciu puteţi accesa adresa de internet http://audio.mediafax.ro)

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici